X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Incidentul de la aeroport: care-s cauzele tragediei?

13 iul. 2023,, 20:34 (reactualizat 13 iul. 2023,, 18:00)   Analitică
12216 0

Procuratura generală continuă să investigheze dosarul penal privind omorul dublu în circumstanțe agravante, care a avut loc pe 30 iunie în aeroportul Chișinău. În scurt timp trebuie să apară și primele rezultate ale activității grupelor interdepartamentale, formate în scopul analizării acelor evenimente.

Experții și comentatorii au multe întrebări cu privire la abordările asigurării securității în aeroport și în alte unități importante din punct de vedere strategic, precum și la circumstanțele în care criminalul a obținut pistolul. În plus, la diferite niveluri se discută despre necesitatea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea unor asemenea incidente pe viitor. O altă temă dezbătută este ne-dorința Moldovei de a colabora cu țările CSI , inclusiv prin ieșirea ei dintr-un șir de acorduri ce țin de problemele combaterii crimelor. Rezultatul este că poliția de frontieră și alte autorități competente nu dispun de informații oportune despre persoanele căutate în țările CSI.

Criminalul a decedat, ancheta continuă

Cetățeanului din Tadjikistan Rustam Așurov, sosit în Moldova pe 30 iunie cu un zbor din Istanbul, poliția de frontieră i-a perfectat actele și l-a informat despre interdicția de a intra pe teritoriul RM. Ulterior, MAI a anunțat că acesta nu a putut explica nici scopul vizitei, nici numi termenul de aflare pe teritoriul RM. Peste două ore, în timp ce era escortat spre zona sterilă a aeroportului, Așurov a deschis focul cu un pistol smuls de la centura angajatului poliției de frontieră.

În urma atacului au fost uciși grănicerul Serghei Munteanu și inspectorul serviciului securitate Igor Ciofu. Criminalul s-a baricadat în incinta aeroportului. După ce s-a convins că înăuntru nu există ostatici, brigada de poliție Fulger a efectuat o operație de forță și l-a neutralizat pe agresor. Inițial, s-a anunțat că a fost rănit unul dintre pasageri, dar ulterior poliția a dezmințit informația.


A devenit cunoscut, că în noiembrie,2012 Așurov a fost condamnat la 13 ani de pușcărie pentru jaful armat al unei case de schimb valutar din Dushanbe, însă în a. 2019 a fost amnistiat și eliberat din arest. Cu o săptămînă înainte de incidentul din aeroportul Chișinău, pe 23 iunie, a participat la răpirea primului vicepreședinte al unei bănci comerciale din Tadjikistan. Conform procuraturii acestei țări, Așurov a fugit în Moldova prin Turcia pentru a se ascunde ulterior în țările UE. În mass-media a apărut înregistrarea convorbirii lui Așurov cu mama sa după împușcăturile din aeroport, în care acesta recunoaște că a împușcat două persoane și a participat la răpirea bancherului.

O vreme aeroportul a funcționat în regim special, însă chiar a doua zi și-a reluat în totalitate activitatea. Asta în timp ce, conform administrației, «gradul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice în Aeroportul Internațional Chișinău a fost sporit». În zona de sosiri, reprezentanții pazei au fost echipați cu arme și veste antiglonț, numărul angajaților la ghișeele de control a actelor a fost majorat, personalul suplimentar controlează fluxul de pasageri. Oamenii legii îmbrăcați în civil se află pe holuri.

În scurt timp după atacul armat, mass-media a scris că procuratura a deschis un dosar penal în legătură cu actul de terorism, care s-a soldat cu uciderea mai multor persoane. După care oamenii legii au concretizat: este în desfășurarea ancheta privind omorul dublu în circumstanțe agravante. Așurov, care a suferit numeroase răni prin împușcare și era internat în stare gravă sub supravegherea medicilor și a oamenilor legii, a decedat fără a-și recăpăta cunoștința. Autoritățile moldovene au transmis cadavrul unei rude, sosite la Chișinău. Duminica trecută acesta a ajuns la Dushanbe.

Oamenii legii informează despre mersul anchetei : «Procuratura generală este permanent în discuții și schimb de informații cu autoritățile tadjice. Efectuează expertize, inclusiv cea balistică, interoghează martorii, studiază probele video obținute de la camerele din sala de așteptare a aeroportului, cercetează dispozitivele electronice confiscate de la atacator». În același timp, pentru a investiga circumstanțele crimei, la Chișinău au sosit doi angajați ai MAI din Tadjikistan.

În memoria victimelor tragicului incident, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind declararea zilei de 4 iulie,2023 zi de doliu național. Ea i-a decorat post-mortem pe Igor Ciofu și Serghei Munteanu cu medalia «Pentru meritul militar».

Informația procuraturii diferă de cea a poliției

Experții și comentatorii au multe întrebări cu privire la abordările asigurării securității în aeroport și în alte unități important din punct de vedere strategic, precum și la circumstanțele în care criminalul a obținut pistolul. În plus, la diferite niveluri se discută despre necesitatea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea unor asemenea incidente pe viitor. O altă temă dezbătută – ne-dorința Moldovei de a colabora cu țările CSI , inclusiv prin ieșirea ei dintr-un șir de acorduri ce țin de problemele combaterii crimelor.

Viorel Cernăuțanu, Șeful Inspectoratului general de poliție, a specificat că Rustam Așurov este un fost angajat al MAI din Tadjikistan. El a activat în organele de drept cca 7 ani, dar a fost demis. Autoritățile Tadjikistanului au confirmat, că Așurov nu este membru al unei grupări teroriste, iar la momentul intrării sale în țara noastră nu figura în baza de date privind persoanele căutate.

«Confirm, că la momentul intrării pe teritoriul Republicii Moldova el nu figura în vre-un sistem informațional de căutare. Plus la asta, hai să analizăm , la tranzitare el a folosit aeroportul din Istanbul. Înțelegeți ce măsuri de securitate există la Istanbul. Cum vă închipuiți, că o persoană dată în căutare internațională putea trece controlul, mai ales dacă ar fi fost membru al unei grupări teroriste», - a spus șeful IGP.

De altfel, aici informația publicată de reprezentanții poliției și cei ai procuraturii diferă. Anterior, Ion Munteanu, procuror general interimar, anunța la un briefing, că Rustam Așurov a fost dat în căutare. «În timpul comunicării directe cu autoritățile Tadjikistanului s-a stabilit, că reținutul se află în căutare internațională pentru răpirea unui bancher. S-a aflat, că la comiterea acestei infracțiuni au participat alte persoane, care încă nu au intrat pe teritoriul Republicii Moldova», - a spus procurorul.

În acelaș timp, Renato Usatîi, liderul «Partidului nostru», susține că Așurov este un terorist care cu ani în urmă a primit o pregătire militară specială într-o tabără afgană. Despre aceasta Usatîi a aflat de la «structurile organelor de drept din Tadjikistan și din afara lui », cu care a luat legătura. Politicianul a atras atenție faptului, că ofițerul decedat Serghei Munteanu deservea cinci rute cu risc sporit de securitate (trei din Istanbul, una din Tbilisi și una din Erevan). În acea zi el era unicul polițist, care a însoțit șase persoane, inclusiv Așurov. «El a vrut să-l oprească pe terorist, dar atacatorul avea o astfel de pregătire, că a ucis ofițerul dintr-o singură împușcătură », - a subliniat Usatîi.

Din spusele lui, autoritățile au obligația să asigure securitatea polițiștilor care activează la aeroport, dar asta nu se face. Mai mult, spune Usatîi, autoritățile nu spun că Șor, după ce a luat aeroportul sub controlul său, pentru a extinde suprafața magazinului duty free și a zonei de decolare, a mutat încăperea de serviciu a poliției de frontieră cu cca 300 de metri, fapt care creează probleme suplimentare de securitate.

Informația privind pregătirea bună a criminalului o confirmă și procurorul general interimar Ion Munteanu, care a studiat materialele dosarului penal, inclusiv probele video. «Polițistul de frontieră a fost luat pe neașteptate. În jumătate de secundă, cetățeanul străin a devenit agresiv. Nimeni nu se aștepta la o atare reacție. Din mișcările sale înțelegem că era o persoană cu o pregătire fizică bună », – a spus procurorul și a subliniat, că nu dispune de informații confirmate cum că Așurov avea legături cu grupările militare.

«Statul a greșit undeva»

După tragicul incident de la aeroport, președinta Maia Sandu a convocat în ședință organele responsabile pentru asigurarea securității și ordinii publice. Reprezentanții acestora au raportat despre aceea cum au acționat în ziua incidentului și despre implementarea unor măsuri sporite de securitate. Nu au fost anunțați careva pași concreți, pe care structurile de stat intenționează să-i facă pentru a preveni asemenea incidente pe viitor.

Ulterior Ana Revenco, ministra de interne, a anunțat despre creșterea numărului și a componenței grupurilor de patrulare, crearea de posturi ale forțelor speciale în aeroport și în punctele de trecere a hotarului, alte măsuri de securitate. Ministra a mai spus că au fost revizuite metodele de analiză a riscurilor. «A și început controlul complex al activității operative și organizatorice în punctul de trecere a frontierei din Aeroportul Internațional Chișinău. Este ceva absolut necesar, noi trebuie să cunoaștem factorii, care au contribuit la apariția acestui eveniment tragic», - menționează Revenco. Potrivit ei, la finele lunii iulie vor fi cunoscute rezultatele unui studiu privind funcționalitatea punctului de frontieră din aeroport, efectuat de un grup de specialiști din mai multe domenii.

În același timp, autoritățile au creat încă un grup de lucru, pentru a analiza evenimentele în cauză. Timp de 14 zile, Comitetul Național pentru Securitate Aeriană va face publice deciziile privind activitatea aeroportului. Potrivit lui Ghenadie Marian, secretar de stat al Ministerului infrastructurii și dezvoltării regionale, se examinează două chestiuni de bază – securitatea aeriană și ordinea publică. După studierea actelor normative sau a neajunsurilor de procedură, grupul de lucru va face recomandări privind eliminarea acestora.

Cu trimitere la informația existentă, reprezentantul ministerului de profil menționează, că nu au existat devieri procedurale și a fost aplicat protocolul-standard. «Așteptăm raportul prealabil ca să înțelegem în ce direcție este necesar să ne implicăm. Va fi o analiză complexă multilaterală, făcută cu participarea experților de la MAI, Administrația Aviației Civile, Aeroportul Chișinău, SIS, Serviciul Pază de stat, Poliția de frontieră », - spune Marian.

Deputatul Andrian Cheptonar, membru al comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, recunoaște că «undeva statul a greșit», și că în legislație există mai multe lacune, care provoacă anumite riscuri. «Putea fi prevăzută posibilitatea unor situații de acest fel, mai ales în contextul faptului că în lunile din urmă noi am întors de la hotarul țării militanții-teroriști din ”ЧВК Вагнер"», - spune deputatul.

În plus, are loc urmărirea penală. În prezent organele de drept studiază corectitudinea acțiunilor persoanelor responsabile de securitate în aeroportul Chișinău. Procuratura generală a deschis un dosar penal pentru a verifica neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către persoanele care participă la asigurarea securității într-o unitate de importanță strategică, fapt care s-a soldat cu decesul a două persoane. Dosarul ține de competența Procuraturii Chișinău.

Potrivit expertului Ion Tăbîrță, deocamdată nu este clar cum a avut loc tragedia și ancheta urmează să stabilească toate amănuntele. El crede că e important să nu fie politizată această temă. Politologul Nicolae Negru menționează, că este nevoie de mai multă informație: «Dacă polițistul a îndeplinit exact procedura, înseamnă că nu este vina lui, poate că instrucțiile conțin lacune și de vină este administrația de sus. În acest caz, familiile decedaților ar putea cere compensații de la stat sau de la aeroport ».

Generalul Virgil Bălăceanu, președinte al Asociației ofițerilor în rezervă din România, le recomandă instituțiilor responsabile să analizeze cum de a reușit atacatorul să dezarmeze grănicerul, și să elaboreze un algoritm al acțiunilor în asemenea cazuri. Potrivit lui, dacă poliția de frontieră ar fi dispus de informațiile din baza de date, cum că este vorba despre o persoană agresivă, probabil că acțiunile ar fi fost altele, și aceasta ar fi fost însoțită de cel puțin doi oameni.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii anticorupție, atrage atenția că în SUA, de unde vine ea, asemenea cazuri au fost mult mai dese. Ea a amintit despre atacul din biserica în care erau 44 de persoane, dintre care 5 au murit. Ea crede că, grație reacției profesionale și rapide a organelor de drept, situația a fost luată sub control și s-a evitat un număr mai mare de victime, căci în aeroport se aflau mulți pasageri. În opinia Veronicăi Dragalin, faptul că criminalul în secunde numărate a smuls arma grănicerului nu vorbește despre pregătirea insuficientă a ofițerului: «Asemenea lucruri au loc peste tot unde există polițiști înarmați ».

«Metoda improvizației creative»

Expertul în drept Teodor Cîrnaț menționează că în perioada stării de urgență, declarate în Moldova în contextul acțiunilor militare pe teritoriul Ucrainei, apărarea tuturor locurilor strategice din țară trebuie să facă parte din prioritățile de bază. Din spusele sale, dacă în timpul summit-ului comunității politice europene, desfășurat pa 1 iunie în RM, securitatea era asigurată la un nivel foarte înalt, ulterior departamentele competente s-au relaxat. «Dacă un așa eveniment a avut loc în Moldova în perioada stării de urgență, înseamnă că noi trebuie să vorbim despre acțiuni incorecte din punct de vedere al securității », - spune Cîrnaț.

Vicepreședintele Platformei «Demnitate și adevăr» Chiril Moțpan spune că unii demnitari suspuși încearcă să ascundă consecințele administrării inadecvate a crizei de securitate din aeroport, iar un șir de persoane responsabile păstrează tăcerea în continuare. Din spusele sale, șefa MAI anunța că «va organiza diverse seminare și celule de criză în domeniul securității împreună cu partenerii de dezvoltare , dar în realitate noi vedem aceste breșe în scutul de securitate, inclusiv cu victime omenești ».

Moțpan zice că, se pare, experimentul cu numirea reprezentanților ONG în fruntea instituțiilor menite să asigure securitatea statului, a eșuat. «Domnul Mustață, doamna Revenco, Serghei Diaconu (a fost transferat la guvern) și alți demnitari suspuși au fost numiți în funcție pe criterii politice. E timpul ca în funcțiile-cheie de la SIS și MAI să fie restabilite persoanele responsabile, specialiștii în domeniu. Este extrem de important să la SIS și MAI să fie restabiliți profesioniștii, înlăturați din motive politice. Securitatea statului trebuie să fie încredințară specialiștilor, nu reprezentanților ONG », - este convins fostul deputat.

Mark Tcaciuc, copreședintele «Congresului civic», scrie pe canalul săi de Telegram , că tragedia de la aeroport a arătat un lucru simplu: nu poți conduce o țară, în care există un aeroport internațional, prin intermediul stării de urgență . «Aeroportul este o instituție, în care întreaga activitate este construită pe protocoale univoce și foarte stricte. Dar azi aeroportul internațional Chișinău este locul în care nu funcționează nici legile, nici regulile, nici instrucțiile clare privind intrarea în Moldova. Totul se rezolvă la ochi, prin metoda improvizației creative a celor care controlează aeroportul. Pe aceștia îi lăsăm să intre, da pe aceștia – nu, lasă să mai aștepte vre-o două ore, în timp ce noi vom mai cugeta, da pe aceștia nu-i primim deloc, dar le vom raporta șefilor - să decidă ei. Anume așa se face», - menționează Tcaciuc.

Din spusele lui, această «tiranie în lege» îi pune în stupoare nu numai pe «pasagerii veniți», ea «corupe rapid – și profesional, și moral – angajații poliției de frontieră». «Cu o așa abordare, haos și despotism tragedia era doar o chestiune de timp. Lipsa legii este fărădelege. Iar fărădelegea și improvizarea – la fel o mișcare în ambele direcții. Orice ofițer al poliției de frontieră în această situație este o victimă potențială , - scrie copreședintele «Congresului civic».

«Întrebări mai multe ca răspunsuri»

Unele forțe politice au cerut demisia conducătorilor instituțiilor publice. Partidul «Coaliția pentru Unitate și Bunăstare» (CUB) crede că tragedia din aeroport este un «indicator al incompetenței» și «vorbește despre lipsa totală a pregătirii poliției de frontieră ». Reprezentanții formațiunii cer, printre altele, adaptarea procesului pregătirii profesionale a angajaților organelor de interne și a serviciilor speciale în conformitate cu noile amenințări de securitate, furnizarea echipamentelor și perfecționarea procedurilor operaționale .

Liviu Vovc, secretarul general al Platformei «Demnitate și adevăr», crede că ar fi fost mai bine să vedem în acest caz demisiile unor persoane care ocupă funcții-cheie în stat. «Comunicarea din partea persoanelor oficiale a fost foarte proastă. Avem întrebări mai multe ca răspunsuri. Știm că a fost pornită ancheta pentru a înțelege ce nu a mers. Reprezentanții instituțiilor statului puteau să răspundă, dacă doreau. După această anchetă trebuie să urmeze demisii acolo unde s-a greșit și unde s-au format lacune », - crede Vovc..

Cu o declarație critică a venit Igor Dodon, secretar executiv PSRM: «Acest eveniment a arătat odată în plus că actuala guvernare nu poate asigura securitatea populației și a instituțiilor strategice. Este încă o dovadă a incompetenței conducerii țării. E clar că șefii structurilor care trebuie să apere interesele și viața concetățenilor noștri nu se isprăvesc cu sarcinile și trebuie să fie demiși imediat», - a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Ex-premierul Vlad Filat, liderul PLDM, crede că situația tragică de la aeroport a arătat că toate afirmațiile autorităților despre măsurile de securitate au fost doar «vorbe». «Punctul cel mai nevralgic este aeroportul, nu avem alte locuri de acest fel, și asta a demonstrat atitudinea guvernului față de securitate. Eu mă așteptam că demisiile vor urma imediat. Este absolut firesc. Ceea ce s-a întîmplat este rezultatul abordărilor criminale. Se știe că numărul de persoane care lucrează la aeroport este sub limita necesară, nu există o pregătire suficientă », - menționează Filat și subliniază, că vinovată este conducerea instituțiilor în cauză, și nu personalul simplu.

Politicanul se întreabă: a venit un cetățean tadjic neînarmat și a ucis două persoane, dar dacă veneau 10? «Trebuie să fier pedepsiți toți cei responsabili de securitatea în aeroport, ei trebuie să plece. Eu mă așteptam la demisii de onoare, fie a lui Vasiloi sau Cernăuțanu, care face bravadă la conferințele de presă. La aeroport există o secție de poliție și dacă ziceți că asta se putea întîmpla oriunde în lume… Asta nu se putea întîmpla nicăieri. Asta s-a întîmplat la Chișinău, și a arătat slăbiciunea», – a declarat Filat.

Ex-ministrul apărării Anatol Șalaru crede că este inacceptabil să mergi cu pistolul la centură în fața unui grup de persoane cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul RM, dat fiind că nu se cunoaște, de fapt, cine-s acești oameni. El concluzionează, că este vorba ori despre nerespectarea protocoalelor, ori despre lipsa acestor protocoale. «Majoritatea celor care au vorbit la funeraliile acestor bărbați trebuie să demisioneze, deoarece ei s-au făcut responsabili de moartea a doi ofițeri», - spune Șalaru și concretizează că responsabilitatea îi revine conducerii Poliției de frontieră al MAI.

De ce Moldova nu a primit la timp informația despre criminal?

Unii experți și utilizatori ai internetului leagă incidentul de la aeroport cu dorința Moldovei de a reduce maxim, dacă nu total, colaborarea cu țările CSI și a ieși din mai multe acorduri încheiate anterior cu țările Comunității. În condițiile în care oficialii din poliția și procuratura RM sonorizează date contradictorii cu privire la includerea lui Rustam Așurov în baza de date privind persoanele date în căutare, tragem concluzia că Moldova nu a putut primi operativ informația despre țintașul de la aeroport.

Introducerea persoanei căutate în baza internațională de date și în sistemul de căutare al CSI – două procese procedurale diferite, care nu întotdeauna se intersectează. În ianuarie, 2023 Moldova și-a rechemat reprezentantul din Biroul de coordonare a luptei cu criminalitatea organizată și alte genuri de criminalitate pe teritoriul țărilor CSI (BCLCO). RM încă nu a ieșit din Birou, însă reprezentantul ei a fost rechemat și nu participă la activitatea operativă, care presupune schimbul de informații între organele de interne.

Această informație a fost confirmată și în cadrul schimbului de replici între reprezentantul oficial al MAI al FR Maria Zaharova și oamenii legii de la noi. Pe 6 iulie MAI al RM a declarat că BCLCO , coordonat de Federația Rusă, nu dispunea de date despre Rustam Așurov, dat fiind că la 30 iunie autoritățile Tadjikistanului abia pregăteau dosarul de anchetă internațională pe numele acestuia. Conducerea ministerului a explicat rechemarea ofițerului BCLCO prin lipsa de personal.

«De unde să știe Moldova dacă în baza de date a structurilor rusești există informații despre țintașul din Tadjikistan? Pot declara cu 100% de certitudine, că nici înainte de incidentul de la aeroportul Chișinău, nici în timpul lui, nici după organele competente moldovene nu au solicitat BCLCO informații despre acest infractor anume. De aceea nu este clar cum pot ele susține că el este sau nu în baza de date a Biroului », – a declarat Zaharova. .

Reprezentantul oficial al MAI al FR crede că reducerea participării Chișinăului în activitatea CSI și BCLCO este o tendință periculoasă, care ține nemijlocit de lipsa interacțiunii în problemele de securitate. «Conducerea moldovenească ar trebui nu să caute justificări pentru deciziile-i iresponsabile, ci să se axeze pe apărarea intereselor cetățenilor propriei țări, inclusiv din contul mecanismelor existente în CSI și care și-au demonstrat eficiența», - a concluzionat ea. .

Experții amintesc, că Moldova nu are relații diplomatice directe cu Tadjikistanul, de aceea informația despre acea persoană și trecutul ei criminal a ajuns la noi din Dushanbe pe căi ocolite, prin reprezentanțele din Ucraina. Viorel Cernăuțanu, șeful OGP, a indicat în mod repetat că în sistemul de căutare informații despre infractor nu existau, acum vedem că existau și motive: din considerente geopolitice, care încă nu au fost înțelese pe deplin de o mare parte din populația țării, Moldova nu apelează la toate bazele de date și refuză unele forme de colaborare.

Unii utilizatori ai internetului și observatori menționează, că pentru dorința autorităților din Moldova de a ieși din CSI țara deja a plătit două vieți omenești. «Este oare un preț mare al integrării europene ? Plus la toate, Moldova iese din Acordul de interacțiune în domeniul prevenirii și lichidării urmărilor situațiilor excepționale în țările CSI. După aeroport, am o presimțire proastă. Pe de altă parte, o catastrofă provocată de om – este un preț nejustificat al integrării europene?», - menționează unul dintre comentatori pe o rețea de socializare.

Ion Munteanu

3
0
0
6
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?