Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Măsurile sporite de securitate la frontieră, întîrziate în contextul stării de urgență. Ce spune un deputat PAS

8 iul. 2023,, 09:45   Societate
3280 0

Măsurile sporite de securitate la frontierele de stat ar fi întîrziate, avînd în vedere că sîntem în stare de urgență de la declanșarea războiului în Ucraina. Potrivit deputatului PAS, Vitalie Jacot, au fost întreprinse acțiuni, dar unele din ele au fost mai tardive și nu atît de eficiente.

Analiștii politici, Roman Mihăieș și Ilian Cașu, precum și președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, au subliniat necesitatea urgentă a dotării și reformei instituțiilor de forță din țară, mai ales după tragedia de la Aeroportul Chișinău, cînd doi ofițeri au fost uciși de un cetățean din Tadjikistan. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 iulie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Posibil e întîrziat, dar vreau să spun că Rosian Vasiloi nu o dată a scos în evidență faptul că serviciile trebuie dotate, antrenate, finanțate, fiindcă ele acum sînt subfinanțate la nivel de salariu, dotări. În timpul Summitului au fost cîteva donații inclusiv ale Poloniei și sînt 6 avioane dotații pentru polițiști, ceea ce a rezolvat parțial această problemă.

Nu putem spune că acțiuni n-au fost făcute, că suficiente, niciodată n-o să fie ideal. Da, Aeroportul este un obiect strategic, dar nu este mai puțin importantă Palanca, hotarul Prutului. De lucru este mult, finanțele sînt cum sînt. Faptul că am declarat stare de urgență nu rezolvă întrebarea, dar ne-a servit bază pentru adoptarea unor măsuri. Unele dintre ele au fost mai tardive și nu atît de eficiente. Sper ca organele să ia atitudine, noi, ca politic, ca să suplinim”, a spus Vitalie Jacot.

Analistul Roman Mihăieș a subliniat că cazul de la Aeroport nu poate fi trecut cu vederea și sînt necesare măsuri radicale pentru a schimba managementul în instituțiile de forță.


„Cazul ăsta nu este unul care o să treacă așa ușor, că o să uităm peste o săptămînă, sînt măsuri radicale de luat, pentru că dacă nu se schimbă managementul în instituțiile de forță rapid. Dacă ai văzut că omul nu face față, schimbă-l, pune-l pe altul”.

Acesta a mai accentuat că e necesară inclusiv suspendarea și demiterea unor funcționari publici de cel mai înalt nivel.

„E nevoie de măsuri severe, inclusiv suspendare și demiterea unor funcționari publici de cel mai înalt nivel fără nicio discuță, pentru că problema este în MAI și SIS, pentru că nu poți cere de la un ofițer de la frontieră să fie pregătit ca un ofițer antitero”.

Președintele PNM, Dragoș Galbur, a adăugat că dotarea tehnologică este la fel de importantă ca și armamentul, dar și pregătirea teoretică și practică a structurilor de forță.

„Cînd vine vorba de organele de forță, e vorba de dotare numaidecît, nu doar de armament vorbesc, și dotare tehnologică. Lumea modernă a avansat foarte mult în ceea ce înseamnă inteligența arficială, pe care multe aeropoarte o folosesc, face recognizing, sînt lucruri pe care nu trebuie să le inventezi, iei, le copiezi și le ajustezi la sistemul nostru de securitate. Doi, pregătirea teoretică și practică a angajaților și nu vorbesc doar de poliția de frontieră, problema e de ansamblu. Situația e șubredă”.

Analistul politic și membrul CUB, Ilian Cașu, a subliniat că tragedia de la Aeroport a pus o mare responsabilitate pe umerii statului și a guvernării „să ne convingă că noi cetățenii sîntem protejați, că sîntem în siguranță. În baza tragediei, concluzia e că nu sîntem”.

Reamintim că după tragicul incident soldat cu moartea a doi ofițeri la Aeroportul Internațional Chișinău, au fost implementate măsuri sporite de securitate la toate punctele de trecere a frontierei de stat. Șefa MAI, Ana Revenco, a declarat că întregul sistem este mobilizat pentru a preveni apariția unor astfel de incidente în viitor.

Potrivit ministrei, au fost dispuse măsuri suplimentare la toate punctele de trecere a frontierei, suplimentare celor aplicate de la declanșarea războiului din Ucraina. Mai exact, a fost majorat numărul de echipe de patrulare, inclusiv, a fost revizuită și consolidată componența acestor echipe. Suplimentar, au fost create posturi speciale pe Aeroportul Chișinău.

Ministra Revenco a mai menționat că au fost accelerate și alte măsuri legate de securitatea aeronautică, precum conectarea la sistemele informaționale internaționale, astfel încît autoritățile să poată avea acces și la datele privind pasagerii care urcă la bord, înainte de decolarea aeronavei.

0
0
0
4
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?