Toate știrile
Externe
20:15 28.02.2024

Trimisul special al Chinei va organiza o nouă rundă de diplomație de tip navetă privind criza ucraineană

Reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, va vizita Rusia, sediul UE, Polonia, Ucraina, Germania și Franța, începînd cu 2 martie, pentru a desfășura o a doua rundă de diplomație de navetă în vederea promovării unei soluționări politice a crizei ucrainene.

Despre aceasta a declarat miercuri purtătoarea de cuvînt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

"Au trecut doi ani de cînd criza a escaladat complet. Războiul continuă", a declarat Mao Ning în cadrul unei conferințe de presă zilnice, ca răspuns la o întrebare legată de acest subiect. Restabilirea păcii este cea mai urgentă sarcină în prezent, a spus ea.

"Cu cît mai repede vor începe discuțiile de pace, cu atît mai puține daune vor exista", a spus ea.

Diplomatul chinez a precizat că, în ultimii doi ani, China nu și-a oprit niciodată eforturile de a reconcilia părțile și nu și-a abandonat niciodată încercările de a încuraja discuțiile. Republica Populară Chineză a menținut contacte aprofundate cu Rusia, Ucraina și alte țări relevante, jucînd un rol constructiv în răspunsul la criză.

{{732693}}Țara a publicat un document intitulat "Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene" și a trimis un reprezentant special pentru a conduce diplomația de navetă, a subliniat ea.

Potrivit acesteia, China nu a fost niciodată un observator extern, nu a turnat niciodată ulei pe foc și nu a exploatat situația în scopuri egoiste. Toate eforturile țării vizează atingerea unui singur obiectiv - încetarea luptelor, construirea unui consens și pregătirea drumului și construirea de punți pentru discuțiile de pace.

China va continua să își joace rolul său unic, să desfășoare o diplomație de navetă, să acumuleze consens între toate părțile și să contribuie cu înțelepciunea chineză la promovarea unei soluții politice la criza ucraineană, a rezumat Mao Ning.

Mai multe știri