Toate știrile
Externe
19:15 26.07.2024

Trump i-a spus lui Zelenski despre necesitatea de a pune capăt conflictului militar cu Rusia

Fostul lider american și candidat republican la președinție Donald Trump a dezvăluit într-un interviu acordat Fox News despre ce a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Potrivit lui Trump, el i-a vorbit liderului ucrainean despre necesitatea de a pune capăt conflictului militar cu Rusia.

"Aveți de-a face cu o mașină de război... L-au învins pe Hitler. L-au învins pe Napoleon”, i-a spus fostul președinte american.

Trump a menționat că actualul președinte american Joe Biden nu ar fi trebuit să permită declanșarea conflictului. Trump a reamintit că în timpul celor patru ani în care a fost președinte al SUA nu a existat niciun conflict și „șansele ca acesta să se întîmple erau zero”.

{{759149}}Zelenski și Trump au purtat discuții pe 19 iulie. Potrivit lui Zelenski, Ucraina „va fi întotdeauna recunoscătoare” SUA pentru ajutor. El a declarat că el și Trump au convenit să se întîlnească personal pentru a discuta „ce pași pot face lumea echitabilă și cu adevărat durabilă”.

La rîndul său, candidatul la președinția SUA a evaluat conversația ca fiind „foarte bună”. În rețeaua de socializare Truth Social, el a scris că, devenind din nou președinte al Statelor Unite, va „aduce pacea în lume”.

Anterior, Trump a declarat în repetate rînduri că, în caz de victorie în alegeri, va pune capăt operațiunilor militare din Ucraina în termen de 24 de ore. În replică, Zelenski l-a invitat pe politician în Ucraina, promițîndu-i că îi va arăta că acest lucru este imposibil. În același timp, președintele ucrainean și-a exprimat disponibilitatea de a discuta planul lui Trump, dar a avertizat că Ucraina nu va face concesii teritoriale.

Mai multe știri