Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Președinta, după scandalul în jurul lui Răducanu: „Justiția noastră s-a înglodat”

16 mai. 23:02   Politică
3597 2

Președinta Maia Sandu vrea probe concrete care să demonstreze presupusa afiliere a fostei membre a Comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, cu controversatul om de afaceri refugiat la Londra, Veaceslav Platon.

Invitată în cadrul ediției de joi, 16 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, șefa statului a spus că se întreabă de ce conținutul mesajelor a fost dezvăluit abia acum. În opinia președintei, situația în jurul acestui scandal denotă o rezistență din partea sistemului în fața procedurii de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.

„Înțeleg că mesajele se referă la evenimente de vreo 10 ani în urmă. Întrebarea mea e ce procuror a clocit această informație timp de 10 ani și iată acum a scos-o la suprafață. Doamna Răducanu și-a depus demisia, va fi numit un alt membru al Comisiei, dar vedem rezistență, tot felul de acțiuni care denotă o supărare a sistemului pe acest proces de evaluare. Poate e și firesc, dar această decizie de evaluare a venit pe motiv că sistemul nu s-a putut curăța de unul singur”, a subliniat Sandu.

Mai mult, spune președinta, întreg scandalul în jurul reformei sistemului arată că „justiția s-a înglodat”.

„Justiția noastră s-a înglodat și din păcate sînt încă mulți judecători și procurori care vor să țină și justiția în glod, și țara. Și e clar că nu putem să construim bunăstarea în țara asta atîta timp cît nu scoatem în capăt reforma justiției. Chiar dacă construim drumuri, școli model, creștem salarii și pensii, cît nu sînt sancționați corupții, oamenii nu vor crede în țara lor”, a menționat șefa statului.


Potrivit Maiei Sandu, reforma justiției va continua în ciuda tuturor piedicilor.

„Dacă judecătorii și procurorii ar fi la fel de pasionați de lupta împotriva corupției, cum sînt pasionați cînd vine vorba de lupta împotriva evaluării, atunci am fi într-o situație mai bună”, a spus președinta.

Astăzi, Comisia Pre-Vetting a informat își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare reluată cît de curînd posibil, conform mandatului său prevăzut în Legea nr. 26/2022.

Anterior, în presă au apărut informații precum că Procuratura Anticorupție a inițiat o investigație în privința Tatianei Răducanu și presupusele legături ale acesteia cu Aureliu Colenco, actualul avocat al fugarului Ilan Șor. Și Răducanu, și Colenco neagă acuzațiile.

5
0
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?