Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Transferurile de bani în Moldova au depășit 1 mld. dolari

27 dec. 2017,, 14:50   Economie
3626 0

Transferurile de bani către Moldova din străinătate prin intermediul băncilor continuă să crească dinamic.

Astfel, volumul total al transferurilor bancare de fonduri din străinătate în favoarea persoanelor fizice în Moldova a fost de 1 miliard 093,47 milioane de dolari, depășind cu 11% cifrele pentru perioada corespunzătoare din anul precedent.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, pe parcursul perioadei ianuarie-noiembrie 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1093,47 milioane de dolari SUA, cu 11 la sută mai mult decît în perioada analogică a anului precedent.

În luna noiembrie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 105.23 mil. USD (în creștere cu 15,7 la sută comparativ cu noiembrie 2016).

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 47,4 la sută (în descreștere cu 2,9 p.p., comparativ cu noiembrie 2016), urmate de transferurile în euro – 44,2 la sută (în creștere cu 5,3 p.p.) și cele în ruble rusești – 8,4 la sută (în descreștere cu 2,4 p.p.).


BNM atrage atenția asupra faptului că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remitențele cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1,1 la sută din totalul transferurilor); transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0,7 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani); pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,4 la sută din totalul transferurilor).

Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova includ și transferurile persoanelor fizice efectuate prin intermediul oficiilor poștale ale Î.S. „Poșta Moldovei” (decontate prin bănci), atît prin sisteme de remitere de bani, cît și prin mandate poștale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?