X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un teren a fost atribuit pentru construcția unui crematoriu la Chișinău

5 noi. 2017,, 12:30   Capitala
2397 1

Un teren de opt hectare a fost atribuit recent de către Consiliul municipal Chișinău întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” pentru viitoarea construcție a unui crematoriu, în apropierea cimitirului Sfîntul Lazăr.

Directorul întreprinderii, Ludmila Boţan, a declarat pentru IPN că tot mai mulți chișinăuieni își doresc să existe și aici posibilitatea incinerării defuncților. Proiectul ar costa cel puțin un milion de euro, judecînd după experiența statelor vecine. Dar un studiu, cu estimarea cheltuielilor pentru Chișinău, nu s-a făcut încă.

Potrivit Ludmilei Boţan, zilnic un număr de pînă la 30 de persoane se interesează de procedura de incinerare. sînt atît agnostici, cît și reprezentanți ai diferite confesiuni religioase, printre ei și creştini ortodocşi (chiar dacă incinerarea este o practică necreștină, n.r.). „Mulţi din cei care văd cît de tensionată este situaţia legată de înmormîntări, decid să meargă în Romînia sau în Ucraina să incinereze persoana decedată şi apoi să îngroape doar cenuşa”, a spus Ludmila Boţan. Și factorul financiar uneori poate fi determinant, or serviciile de incinerare sînt mai ieftine decît cele de înmormîntare.

Ludmila Boţan a mai spus că nu au fost făcute încă estimări cît ar costa construcţia unui crematoriu la Chișinău. Acum doi ani, deschiderea Crematoriului de la Cluj-Napoca, Romînia, a costat un milion de euro.

Pentru a ajunge la un crematoriu în țările vecine procedura este anevoioasă. Este nevoie de certificatul de deces în limba romînă, cu traducere în ucraineană dacă se merge în Ucraina. Și la vamă sînt cerute mai multe documente, unele autentificate notarial. Sicriul se sudează în zinc. „sînt o mulţime de proceduri care trebuie respectate. Şi drumul necesită cheltuieli suplimentare. Indiferent de convingerile religioase pe care le au, totuşi unii oameni aleg să facă acest lucru. Dacă ar fi un crematoriu aici pe loc, ar fi mai uşor ”, a spus Ludmila Boţan.

De la începutul anului, în Chișinău au fost îngropate 40 de urne cu cenușa defuncților incinerați. Combinatul Servicii Funerare lucrează asupra proiectului viitorului crematoriu, pe care îl va prezenta CMC pentru aprobare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?