X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

De ce s-ar putea scumpi automobilele în Moldova

17 iun. 2023,, 12:00   Ştiri Auto
7021 0

De la 1 ianuarie 2025, Moldova intenționează să introducă o nouă formulă fiscală, utilizată la importul de mașini, care prevede eliminarea facilităților privind TVA.

Despre aceasta scrie "Revista economică - Logos Press" în materialul analitic "Proiect de lege controversat: Moldova intenționează să întoarcă piața auto ”cu susul în jos”,

Această inițiativă privind modificarea sistemului de taxare a automobilelor a fost supusă dezbaterilor publice de către Ministerul Finanțelor. Autoritățile planifică să modifice procedura de impozitare și devamare a automobilelor importate, astfel încît impozitele să fie achitate în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent.

O altă "surpriză" a fost intenția autorităților, concomitent cu introducerea TVA, de a menține impozitele din accize (deși cu o reducere a acestora cu 70% pînă în 2025, cu 90% - în 2027) și așa-numita taxă de lux (de la 2% la 10%, în funcție de prețul mașinii).

Ce înseamnă acest lucru pentru piața auto organizată a țării, care alocă anual în buget sute de milioane de lei?


În primul rînd, scumpirea automobilelor noi cu pînă la 15%, față de prețurile actuale de vînzare cu amănuntul, va afecta cel mai mult persoanele fizice, deoarece TVA nu le va fi returnată, ceea ce va fi unul dintre factorii scăderii vînzărilor la importatorii oficiali care creează locuri de muncă pentru un număr mare de muncitori înalt calificați, plătesc toate taxele și impozitele, oferă o deservire calitativă a mașinii, piese de schimb originale și poartă răspunderea pentru garanția mașinii.

În al doilea rînd, multor cetățeni ai Republicii Moldova care au pașaport românesc le va fi mai avantajos să cumpere și să înregistreze mașinile în țara vecină - România, ceea ce va fi un alt factor de scădere a vînzărilor la importatorii oficiali care achită toate taxele în țara lor.

În al treilea rînd, scăderea vînzărilor înseamnă stagnarea afacerilor, înghețarea sau chiar reducerea salariilor și a numărului de personal, scăderea tuturor impozitelor fiscale aferente, precum și anularea planurilor de investiții privind construirea de noi centre auto în Chișinău și în țară.

Cine va avea de cîștigat în acest caz? Vor avea de cîștigat agenții economici neautorizați, care nu au nicio legătură cu bugetul Republicii Moldova.

5
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?