Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Loturile pentru construcții s-au scumpit după pandemie

23 apr. 08:15   Capitala
2074 0

Terenurile pentru construcții din capitală au devenit inaccesibile pentru cei care vor să-și facă o casă.

În mai puțin de trei ani aceste s-au scumpit de două ori și jumătate. Prețul unui lot de șase ari în Chișinău pornește de la o sută de mii de euro. Piața terenurilor pentru construcții a luat-o razna în timpul pandemiei de Covid, cînd, sătui de autoizolare, moldovenii au înțeles ce înseamnă să ai și curte pe lîngă casă. Experții nu cred în apariția unor premise de ieftinire, așa că cei care vor să rămînă conectați la forfota capitalei, fără să împartă curtea cu vecinii, nu au de ales decît să se mute la 15-20 de kilometri de oraș, notează Noi.md cu referire la tv8.

Agenții imobiliari afirmă că cei care visează la o casă, în mare parte, caută un lot de șase ari. Așa că, în cele ce urmează, vom face referință anume la această suprafață. Agenții imobiliari susțin că, acum, un lot de șase ari în Chișinău a ajuns să coste cît un apartament cu trei camere. Și dacă la bloc te poți muta imediat, atunci, pînă ajungi să trăiești în casa ta, va trebui să investești mai investești cel puțin încă o sută de mii de euro, dar și multă răbdare în viitorul șantier. În aceste condiții, puțini sînt cei care se mai încumetă să cumpere terenuri în Chișinău. Majoritatea cumpărătorilor sînt oameni care vor să dezvolte afaceri.

„Proprietarii terenurilor din Chișinău stabilesc niște prețuri care formează o piață inaccesibilă pentru doritorii de a-și construi o casă în Chișinău. Ele deja devin mai mult terenuri pentru dezvoltare a unor imobile comerciale. Din 100% de cumpărători, își permit circa 10-15% să-și achiziționeze un teren în Chișinău”,a declarat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

Pentru un trai decent oamenii răsfoiesc ofertele din afara capitalei. În suburbii, precum ar fi orașele Durlești, Stăuceni sau Cadru prețul unui lot de șase ari variază între 14 și 30 de mii de euro. Valoare scade brusc la distanța de 20-30 de kilometri de Chișinău. În localități din raioanele Criuleni, Strășeni sau Anenii Noi același teren va costa între trei și opt mii de euro.


Prețurile practic au exploadat acum doi-trei ani, cînd, în lupta cu pnademia de Covid 19, oamenii erau somați de autorități să rămînă acasă. Și dacă la țară s-a trecut mai ușor peste restricții, atunci orășenii au trebuit să petreacă majoritatea timpului între patru pereți.

„Cînd eram toți blocați în casă, s-a simțit nevoia de a fi mai aproape de natură. Atunci lumea a avut așa o tendință de a-și schimba apartamentele pe case. Creșterea terenurilor de atunci pînă astăzi, o putem evalua la plus 100, plus 150 de procente, cu siguranță. Chiar anul trecut un teren putea fi achiziționat cu 12-15 mii de euro, în planul nou. Astăzi, în planul nou, în Ghidighici, costul minim al unui teren este 28 de mii de euro”,a subliniat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

Prețurile nu vor scădea în următoarea perioadă, așa că sfatul agenților imobiliari e ca oamenii să se resemneze cu ideea că terenul accesibil e la 15- 20 de kilometri de Chișinău.

„Nu trebuie să avem așteptări că în locații precum Durlești sau Stăuceni se vor ieftini terenurile. Trebuie să ne extindem aria de activitate și să ne cumpărăm un teren puțin mai departe, dar într-o zonă cu infrastructură corespunzătoare. Același Măgdăcești este o locație potrivită pentru cei care vor în direcția de nord a orașului, dar nu-și permit un teren de 70-80 de mii de euro”,a declarat agentul imobiliar, Victor Romanescu.

Pentru 2023 Biroului Național de Statistică arată o ușoară scădere la capitolul eliberare a autorizațiilor de construcție pentru spații locative, în timp numărul permiselor perfectate pentru construcția clădirilor nerezidențiale a crescut cu peste șase la sută.

0
1
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?