Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Legătura între schimbările climatice și epidemiile de ciumă din Imperiul Roman

2 feb. 02:00   Ştiinţă şi IT
2312 0

Un nou studiu publicat în revista Science Advances evidențiază legătura dintre schimbările climatice și epidemiile de ciumă care au afectat Imperiul Roman între anii 200 î.Hr. și 600 d.Hr.

Oamenii de știință care au studiat climatul Italiei romane au descoperit că perioadele reci și secetoase au fost însoțite de epidemii devastatoare de boli mortale. Pentru a investiga condițiile climatice, oamenii de știință au forat în sedimentele din Golful Taranto din peninsulă. Analiza straturilor care conțin sticlă vulcanică și resturi de dinoflagelate a dezvăluit trei perioade reci între 200 î.Hr. și 600 d.Hr. Corelarea acestor perioade cu trei epidemii de ciumă cunoscute a confirmat un efect de undă care a făcut oamenii mai vulnerabili la infecții. Epidemii precum ciuma lui Galen, ciuma lui Ciprian și ciuma lui Iustinian au coincis cu perioade de climă mai rece. Deși frigul nu a provocat direct epidemii, acesta a înrăutățit condițiile de trai, ducînd la pierderea recoltelor și, prin urmare, la malnutriție și facilitînd răspîndirea agenților patogeni precum șobolanii și țînțarii. Studiul oferă o perspectivă unică asupra relației dintre climă și sănătate în antichitate și, de asemenea, avertizează asupra provocărilor moderne asociate cu schimbările climatice.

Rezultatele studiului indică necesitatea de a încorpora datele istorice în strategiile de control al pandemiilor și de adaptare la schimbările climatice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?