Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum ne îmbunătățește muzica viața?

30 mar. 2022,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2718 0

Studiile relevă că beneficiile muzicii asupra sănătății mintale sînt similare cu cele ale exercițiilor fizice și ale pierderii în greutate.

„Muzica”, scria neurologul Oliver Sacks, „are o putere unică de a exprima stări sau sentimente interioare. Muzica poate străpunge direct inima, ea nu are nevoie de mediere”.

O nouă analiză a confirmat în mod empiric un lucru care sună adevărat pentru mulți iubitori de muzică – faptul că muzica poate îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții.

O analiză a 26 de studii efectuate în mai multe țări, inclusiv Australia, Marea Britanie și SUA, a constatat că aceasta poate oferi un impuls semnificativ din punct de vedere clinic pentru sănătatea mintală.

Rolul muzicii în viața noastră


Șapte dintre studii au implicat terapia prin muzică, 10 au analizat efectul ascultării, opt au examinat cîntatul și unul a studiat efectul muzicii gospel.

Analiza, publicată în Journal of the American Medical Association Network Open, a confirmat că „intervențiile muzicale sînt legate de îmbunătățiri semnificative ale bunăstării”, măsurate cantitativ prin intermediul datelor standardizate ale sondajului privind calitatea vieții.

Efectele au fost similare indiferent dacă participanții cîntau sau ascultau muzică. Autorii analizei sugerează că beneficiul muzicii asupra calității vieții mintale a fost apropiat ca efect de îmbunătățirile în sănătatea mintală datorate exercițiilor fizice și pierderii în greutate.

Legătura dintre muzică și sănătatea mintală

Cu toate acestea, „sînt necesare cercetări viitoare pentru a clarifica intervențiile muzicale și dozele optime pentru utilizarea în scenarii clinice și de sănătate publică specifice”, au declarat autorii, potrivit TheGuardian.

Aceștia au subliniat că a existat „o variație individuală substanțială în ceea ce privește răspunsurile la intervențiile muzicale” în cadrul datelor analizate.

„Acest studiu face legătura între experiențele personale și un număr tot mai mare de date care argumentează în favoarea muzicii drept intervenție de primă linie în sistemul nostru de sănătate. Cu toții sîntem experți în muzică pentru că am petrecut mii de ore ascultînd muzică, codificînd-o în creierul nostru și răspunzînd la ea. Astfel că nu este de mirare că atunci cînd ascultăm muzică, se întîmplă ceva remarcabil”, au concluzionat cercetătorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?