X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Beneficiul neașteptat al educației asupra sănătății

26 ian. 06:00   Ştiinţă şi IT
2035 0

Un nou studiu a constatat că învățămîntul are un efect benefic asupra sănătății și longevității, indiferent de vîrstă, sex și statut social.

Experții de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) au constatat că, cu cît nivelul de educație este mai ridicat, cu atît scade riscul de deces. Studiul a confirmat faptul binecunoscut că persoanele cu un nivel de educație mai ridicat trăiesc mai mult, dar de data aceasta oamenii de știință au cuantificat acest efect. Riscul de deces a scăzut cu 2% cu fiecare an suplimentar de educație. Pentru cei care au terminat doar școala primară, riscul de deces scade cu 13%, după liceu cu aproape 25%, iar după 18 ani de educație cu 34% . Cercetătorii au comparat impactul educației cu alți factori de risc, cum ar fi o dietă sănătoasă, fumatul și consumul de alcool. S-a dovedit că beneficiile educației erau similare cu efectele pozitive ale unui stil de viață sănătos. 18 ani de educație sînt comparabili cu a mînca cantitatea ideală de legume și a nu fuma 10 țigări pe zi timp de 10 ani.

Dr. Terje Andreas Eikemo, șeful Centrului de Cercetare a Inegalităților Globale în Sănătate din cadrul NTNU, a subliniat importanța acestei descoperiri: "Educația nu este importantă doar pentru sănătate, dar acum avem posibilitatea de a cuantifica acest beneficiu." Chiar și pentru persoanele cu vîrste de peste 50 și 70 de ani, educația continuă să aibă un impact pozitiv asupra sănătății. În plus, rezultatele studiului au arătat că efectul educației este același în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. Acest lucru subliniază necesitatea de a investi în educație pentru a reduce inegalitățile în materie de sănătate.

Studiul a inclus date din 59 de țări, colectate din peste 600 de articole. Cu toate acestea, avînd în vedere că majoritatea cercetărilor au fost efectuate în țări cu venituri ridicate, experții solicită mai multe cercetări în țările cu venituri mici și medii, în special în Africa Subsahariană și în Africa de Nord.

3
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?