Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

În Moldova crește interesul pentru scufundări și scufundări în apnee

4 sep. 2022,, 18:45   Sport
3418 0

Interesul pentru scufundări și scufundări libere (scufundări în apnee) este în creștere în Moldova, iar în noiembrie este planificată organizarea de competiții în acest sport exotic, care vă permite să descoperiți o lume nouă – o lume a liniștii, armoniei și bucuriei.

Alena Kutas, campioana Moldovei la apnee, a povestit despre asta pentru bloknot-moldova, menționînd că în Moldova există o Federație de scufundări, apnee și alte sporturi subacvatice care funcționează în cadrul sistemului CMAS, iar ea însăși a devenit instructor de apnee pentru a populariza acest gen de sport și a ajuta oamenii.

„Cu asistența activă a președintelui Federației, Sergey Legheida, susțin cursuri și instruiri de scufundări în apnee, cursuri off-site – scufundări la adîncime. Pînă acum, nu sînt foarte mulți oameni care practică scufundări în apnee, dar în fiecare zi numărul de cei interesați sînt în creștere, ceea ce mă bucură foarte mult”, a subliniat Alena Kutas.

Ea a menționat că predă cursuri de bază și cursuri de apnee la școala sa de scufundări în apnee și înot DragonDive de la Centrul de fitness Premier.
Iar a doua casă a apneistilor este Dahab în Egipt, unde există condiții excelente pentru antrenament aproape în orice perioadă a anului, transparență bună, fără termoclin și fără curent mare, fără mulțimi de turiști. Lumea subacvatică a Mării Roșii cu fiecare scufundare dezvăluie întotdeauna ceva nou, uimitor prin frumusețea sa.

Potrivit Alenei Kutas, de fapt, apneea poate fi practicată aproape peste tot, deoarece scufundările în apnee sînt o activitate foarte diversă. Există multe direcții, precum: Fun freediving este capacitatea de a te scufunda oriunde în lume fără echipament special, în apă rece sau caldă și de a vedea frumusețea subacvatică, peisaje, animale; Art freediving; Sirene; Dublori și actori subacvatici; Fotografii și filmări subacvatice; Freediving – ca metodă de relaxare, restart, ameliorarea stresului, autocunoaștere și autodezvoltare; Îmbunătățirea stării de sănătate; pescuitul sub apă; Freediving sportiv.


În Moldova, cursurile în afara sediului sînt organizate nu numai în Egipt, ci și în alte locuri interesante: Grecia, Turcia, Polonia, Italia, insula Cipru, insula Mauritius, Mexic.

Alena Kutas a subliniat că avem șansa de a populariza scufundările în apnee în Moldova, ceea ce face în prezent, ținînd cursuri și cursuri de apnee la Chișinău și Tiraspol.

"Cursuri de pregătire la fața locului, scufundări la adîncime. Cursuri de restart și respirație holotropă. A lansat proiectul: Art freediving. Programul și noutățile găsiți pe canalul telegram: Freediving Moldova sau pe site-ul www.dragondive.md", a spus campioan Moldovei la apnee.

Alena Kutas are 38 de ani și patru copii. Ea face scufundări de trei ani. Înainte de asta, a trăit o viață normală. Alena a decis să practice scufundări în apnee după divorț. Reținerea respirației și apa densă din jurul ei a devenit ca o gură de aer și psihoterapie, o regîndire a vieții.

„Am fost condusă spre freediving de evenimente personale din viața mea, de mult șoc și stres. A devenit un fel de psihoterapie pentru mine, regîndirea vieții, priorităților, o reabordare a temerilor. Acest sport îți oferă încredere și acceptare deplină. Avînd intenție, apneea îți arată calea spre tine însuți, ajută să-ți cunoști adevăratele resurse, potențialul. Este un instrument unic de lucru cu subconștientul, luminînd totul în jur ca o lanternă într-o cameră întunecată și necunoscută. Scufundarea în ape este o filozofie, o altă calitate a vieții. Facem scufundări în apnee în piscină, ne pregătim abilitățile și tehnicile de bază pe o respirație întîrziată și apoi o transferăm, dacă se dorește, la adîncime. Există discipline de piscină și discipline de profunzime", a menționat Alena Kutas.

În iunie a acestui an, ea a participat la Campionatele Mondiale de apnee din Burgas, Bulgaria, discipline de piscină.

„Recordul meu personal: STA – Apnee statică: 4:05 minute, DYNB – Apnee dinamică bifină: 108 m, DYN – Apnee dinamică cu monofin: 150 m. Recordul mondial de apnee statică este deținut de Budumir Sobat, un sportiv din Croația : 24:33 minute.

Potrivit AIDA: Stefan Mifsud: 11:35 minute, printre femei Natalia Molchanova: 9:02 minute. Scufundări în bifin: Mateusz Malina - 290 m, Mirela Kardasevich - 250 m. Monofin: Mateusz Malina - 316 m, Mirela Kardasevich - 275 m", a spus sportiva.

Potrivit ei, apneea este un sport foarte interesant, în care rolul central revine stării psiho-emoționale, capacității de relaxare și doar după toate acestea – tehnicii. În apnee, există o regulă principală de siguranță: exersăm, ne scufundăm doar cu un instructor sau un partener cu experiență.

„Desigur, este mai bine să începeți cu un instructor sau la o școală de freediving – aceasta este o modalitate sigură și eficientă. Va fi extrem de dificil să o faceți de sine stătător sau instruindu-vă de pe internet. În plus, există multe nuanțe de scufundări în siguranță, „capcane”, ca să spunem așa, care pot fi înțelese cel mai bine parcurgînd cursuri de bază de apnee”, a spus Aleona Kutas.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?