Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Măsurile de securitate la Jocurile Olimpice, în vizorul Comitetului Internaţional Olimpic

18 ian. 15:45   Sport
2017 0

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) are "o încredere foarte mare" în măsurile de se securitate pe care Franţa le va pune în aplicare cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, din vara acestui an, încredere întărită de rapoartele "precise" prezentate de ministerele implicate în dispozitiv, informează EFE.

Asta au asigurat joi atît de purtătorul de cuvînt al CIO, Mark Adams, cît şi de directorul executiv al CIO pentru Jocuri, Christophe Dubi, în cursul unei conferinţe de presă la Gangwon (Coreea de Sud), unde are loc ediţia a patra a Jocurilor Olimpice ale Tineretului, în versiunea lor de iarnă, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

"Este o chestiune de care se ocupă autorităţile locale şi nu comentăm, din motive evidente", a spus Adams, întrebat despre garanţiile de securitate la Jocurile din capitala Franţei, la care ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion, sportivii urmînd să defileze în bărci, pe apele fluviului Sena.

"Dar avem foarte mare încredere că autorităţile vor face ca Jocurile să fie sigure", a adăugat purtătorul de cuvînt.

"Această încredere se bazează pe rapoartele pe care ni le-au prezentat în decembrie atît prefectura Parisului, cît şi comisia interministerială responsabilă, rapoarte foarte precise cu privire la măsurile pe care le vor lua în timpul Jocurilor", a subliniat la rîndul său Christophe Dubi.


"Ei mobilizează toate resursele care vor fi necesare, aproximativ 45.000 de membri ai forţelor de securitate pentru ceremonia de deschidere şi aproximativ 35.000 pentru fiecare din celelalte zile, 24 de ore pe zi", a precizat el.

"Este un efort imens care se face", a precizat Dubi, care menţionat incidentele de ordine publică de la finala Ligii Campionilor la fotbal din 2022, de la Saint-Denis, dar şi alte evenimente ulterioare, cum ar fi ultima Cupă Mondială de rugby sau Revelionul trecut, "cu un milion de oameni pe Champs-Elysees", care s-au desfăşurat fără probleme.

"Toate acestea ne dau multă încredere", a reiterat responsabilul CIO.

În ceea ce priveşte participarea ruşilor şi belaruşilor la Jocuri, reprezentanţii CIO au asigurat că sportivii din cele două ţări vor fi supuşi unui dublu control, de către propriile federaţii şi de către analişti independenţi selectaţi chiar de Comitetul Internaţional Olimpic, pentru a verifica dacă respectă cerinţa de a nu fi sprijinit niciodată activ invazia din Ucraina.

Pe de altă parte, Mark Adams a indicat că nu a fost primită nicio propunere concretă de modificare a Cartei Olimpice şi de a permite actualului preşedinte al CIO, germanul Thomas Bach, al cărui mandat expiră în 2025, să rămînă în funcţie încă patru ani. Acest lucru a fost solicitat de unii membri ai mişcării olimpice cu ocazia reuniunii lor din luna octombrie, de la Mumbai (India).

"Preşedintele a fost flatat şi a spus că cererile trebuie luate în considerare şi discutate, dar din cîte ştiu, pînă acum nu a fost prezentată nicio propunere. Mai este mult timp, dar nu a sosit niciun text cu această cerere", a subliniat Adams.

CIO va organiza o Sesiune în zilele premergătoare Jocurilor Olimpice de la Paris, în care aceasta chestiune ar trebui analizată, dacă va exista în final o propunere în acest sens.

În prezent, Carta Olimpică îi acordă preşedintelui un prim mandat de opt ani, care poate fi prelungit doar cu încă patru ani. Bach a fost ales în 2013 şi reales în 2021.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?