X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vine școala - cum alegem corect încălțămintea pentru copii?

14 aug. 2023,, 16:13 (reactualizat 20 aug. 2023,, 08:00)   Societate
2647 0

Înainte ca să înceapă noul an şcolar, încălțămintea pentru copii este la mare căutare prin magazinele și tîrgurile școlare specializate.

Criteriul cel mai important în alegerea încălțămintei pentru copii este confortul și siguranța. Conform destinaţiei, încălţămintea poate fi divizată în următoarele categorii:

  • Încălţăminte zilnică - încălţăminte care se poartă zi de zi;
  • Încălţăminte de gală - încălţăminte care se poartă pe o durată mică de timp, la diferite evenimente festive;
  • Încălţăminte casnică - destinată purtării în casă;
  • Încălţăminte de drum - destinată purtării de scurtă durată în drum;
  • Încălţăminte pentru odihna activă - încălţăminte pentru plimbări, odihnă şi sport.

Partea de sus a încălţămintei poate fi confecţionată din piele naturală, artificială sau sintetică, din ţesături, precum şi din combinaţii ale materialelor nominalizate.

Talpa poate fi din: piele naturală sau artificială, cauciuc, plastic, elastomer termoplastic, poliuretan, lemn, pîslă sau combinaţii ale acestor materiale.

Respectiv, simbolul care este indicat primul pe încălţăminte (de sus în jos sau de la stînga la dreapta) indică materialul din care este confecţionată partea de sus, al doilea - materialul din care se confecţionează căptuşeala şi al treilea - materialul din care se confecţionează talpa.


Lungimea tălpii încălţămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie mai mare decît lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vîrf din faţa degetelor trebuie să existe un spaţiu aproximativ de 10 mm.

Înălţimea tocului la încălţămintea pentru copiii de vîrstă preşcolară (1 - 7 ani) trebuie să fie de 5-10 mm, pentru şcolari de 8-12 ani - nu mai mult de 20 mm, pentru şcolari de 13-17 ani, băieţi - pînă la 30 de mm, pentru fete - pînă la 40 de mm.

O importanţă mare o are şi ştaiful (partea din spate) încălţămintei care menţine forma călcîiului şi tălpii la mers şi preîntîmpină deformarea lor.

Încălţămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (şireturi, cureluşe, fermoare, etc.) comode şi sigure care să nu incomodeze mişcările. Încălţămintea deschisă şi fără fixaţii nu se admite pentru preşcolari, deoarece ea oboseşte muşchii şi dereglează circulaţia sangvină.

Termenul de garanţie a încălțămintei îl constituie 30 zile. Dar dacă ați procurat încălțăminte de iarnă în sezonul de vară, atunci termenul de garanţie se calculează de la începutul sezonului corespunzător, pentru perioada de iarnă de la 1 octombrie. Dacă încălțămintea procurată iarnă este de vară, atunci perioada de garanție se calculează de la 1 aprilie.

Dacă ați depistat produse de calitate necorespunzătoare și vi s-a refuzat restituirea contravalorii, sesizați Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor la numărul de telefon al liniei fierbinţi 022 51 51 51 și 0 800 280 28.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.

2
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?