X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un jurist, critică anunțul lui Dragalin privind deschiderea uui proces penal ce ar putea viza membrii CSP

4 mar. 07:45   Societate
3181 0

În privința procurorilor, urmărirea penală poate fi pornită doar de Procurorul General, dar nicidecum de Procuratura Anticorupție.

Declarația aparține juristului Iurie Mărgineanu și a fost făcută după ce șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a anunțat că a pornit procesul penal pe concursul eșuat la șefia PG, ce ar putea viza membri CSP, dar și candidați.

„Declarația Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, care a declarat: că s-a autosesizat în privința concursului eșuat, pentru funcția de Procuror General este o adevărată ipocrizie, cinism nemaivăzut și o incompetență profesională gravă.

În primul rînd. Consiliul Superior al Procurorilor, în afară de faptul că exercită autoadministrarea instituției Procuraturii și este organul ierarhic superior al instituției, este autoritate de rang constituțional, iar mandatele membrilor CSP au același regim și natură juridică.

În rîndul doi. Este bine cunoscut că, în privința procurorilor, poate fi pornită urmărire penală doar de Procurorul General (competență exclusivă și doar pentru motive serioase din care rezultă comiterea unei infracțiuni). Această regulă se aplică și pentru membrii CSP non-procurori, asimilîndu-se cu funcția de procuror corespunzător.


În rîndul trei. Pentru a asigura independența membrilor CSP și securitatea mandatului lor, practic este imposibilă revocarea și încetării activităților de membru, în afară de cazurile expres prevăzute de lege, ele fiind deosebit de rigide.

Declarația și acțiunea nechibzuită a procurorului șef Anticorupție nu numai că știrbește imaginea CSP-ului „nou reformat”, dar compromite din rădăcini întreaga reformă a justiției promovată cu mare tam-tam de actuala guvernare. Bun cadou pentru Maia Sandu în ajung de alegerile prezidențiale.

Mai mult, acțiunea șefului PA este un adevărat atentat și imixtiune în atribuțiile Constituționale ale CSP, în materie de numire a Procurorului General”, a scris Iurie Mărgineanu.

Reamintim că vineri, Procuratura Anticorupție a anunțat că a inițiat un proces penal privind desfășurarea concursului eșuat la funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut de șefa PA, Veronica Drăgălin, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit ei, subiecții vizați în acest proces penal sînt membrii Consiliului Superior al Procurorilor, dar și candidații care au participat la concurs.

35
3
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?