Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Siguranța în trafic: Care este timpul legal de conducere și cînd trebuie făcute pauze obligatorii

5 mai. 16:00   Societate
1846 0

În vederea prevenirii cauzelor generatoare de accidente rutiere și conștientizarea necesității de siguranță rutieră, Agenția Națională Transport Auto (ANTA), îndeamnă operatorii de transport rutier, cît și conducătorii auto care efectuează transport rutier contra cost de mărfuri și persoane să adopte măsuri necesare pentru respectarea timpului de muncă și de odihnă, notează Noi.md.

Astfel, vehiculele care efectuează transporturi internaționale pe șosele, menite să dezvolte și să îmbunătățească transporturile rutiere de mărfuri și pasageri, trebuie respectate următoarele cerințe:

Timpul legal de conducere:

-maximum 9 ore pe zi (10 ore în cazuri excepționale);

-maximum 56 de ore pe săptămînă.


Pauzele obligatorii:

-pauză de 45 de minute după maxim 4 ore și 30 de minute de conducere continuă;

-pauză de cel puțin 11 ore (incluzînd pauza de 45 minute) la fiecare 24 de ore.

Monitorizarea timpului de conducere:

-utilizarea obligatorie a tahografelor pentru a înregistra timpul de conducere și de odihnă;

-verificarea pe cartelele tahografice ale conducătorilor auto utilizate, modul în care aceștia respectă prevederile legale în vigoare privind perioadele de conducere și de odihnă.

Respectiv, pot efectua operații de montare, reparare și/sau verificare a tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză numai întreprinderile înregistrate în acest scop de Agenție. În Moldova, activează 6 agenți economici ce desfășoară activitatea de montare, reparare și/sau verificare a tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză.

Sînt admise spre montare și utilizare pe teritoriul Republicii Moldova doar tahografele, care dețin certificate de examinare conform legislației în vigoare sau care au fost omologate în altă țară.

Tahografele și limitatoarele de viteză montate pe vehiculul rutier trebuie verificate periodic, o dată la 2 ani, în ateliere înregistrate oficial în Registru de pe teritoriul Republicii Moldova.

ANTA organizează procesul de eliberare, înlocuire, schimbare și înnoire a cartelelor tahografice, de asemenea monitorizează procesul de descărcare și stocare a datelor din tahografe și de pe cartelele tahografice.

Orice conducător auto, poate obține, la cerere, o cartelă de conducător auto, care este netransmisibilă și se eliberează acestuia personal pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?