X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Constatarea amiabilă a accidentelor: ce trebuie să conțină fotografiile și/sau imaginile video

18 mar. 09:51 (reactualizat 7 apr. 14:00)   Societate
3308 0

Datele pentru anul 2023 furnizate de societățile de asigurare care activează în Moldova arată că multe cereri de despăgubire depuse aferente accidentelor documentate prin procedura de constatare amiabilă au fost completate incorect. Cel mai des întîlnite deficiențe vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor care nu reflectă complet circumstanțele producerii accidentului rutier.

În cazul unui accident rutier, pentru depunerea cererii de despăgubire prin procedura de constatare amiabilă, este important ca imaginile să cuprindă următoarele aspecte:

-Panorama generală a accidentului;

-Plăcile cu numerele de înmatriculare;

-Părțile avariate ale autovehiculelor;


-Urmele de frînare şi de cioburi la fața locului, dacă există.

La efectuarea fotografiilor de la locul accidentului, poziția vehiculelor accidentate nu se va schimba. În plus, pozele vor include, după caz, indicatoare și marcaje rutiere de la locul accidentului.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule a fost lansată în septembrie 2019. Constatul amiabil este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentului de vehicule în care au fost implicate două vehicule și care s-a soldat doar cu daune materiale nesemnificative, valoarea cărora nu depășește suma de 15 mii de lei.

Procedura de constat amiabil este una opțională. În cazul în care, niciunul din șoferi nu-și recunoaște vina sau prejudiciul material depășește suma de 15 mii lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.

Constatarea amiabilă poate fi încheiată numai în condițiile în care:

  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • ambele părți sînt de acord să completeze și să semneze formularul special „Constatare amiabilă de accident”;
  • nu există persoane vătămate corporal sau decedate;
  • nu au fost avariate și alte vehicule/clădiri/bunuri;
  • cererea de despăgubire urmează să fie depusă de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părți.

Formularul de constatare amiabilă este eliberat la cerere de către societatea de asigurare unde a fost procurată polița RCA sau poate fi descărcat aici.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.

8
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?