Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Protestele fermierilor: Bolea și Recean anunțată o nouă măsură pentru crescătorii de cereale

20 feb. 15:06   Societate
2172 0

După mai multe discuții, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a discutat despre următoarea inițiativă a Guvernului pentru producătorii de cereale și anume: oferirea Creditului Agricol de Urgență.

Astfel, din data de 1 martie, producătorii agricoli micro și mici care cresc cereale vor putea beneficia de Credit Agricol de Urgență, cu o valoare maximă de 500 mii lei, fiind o soluție financiară menită să ofere un suport rapid și eficient agricultorilor care se confruntă cu provocări în desfășurarea activităților lor. Statul va oferi o garanție de 90% din valoarea creditului și este valabilă pe întreaga durată a contractului de credit.

Creditul are condiții avantajoase și oferă suportul financiar necesar pentru achiziționarea de material semincer; combustibil sau lubrifianți; fertilizanți sau produse fitosanitare; servicii mecanizate în agricultură; cheltuieli privind retribuirea muncii aferente lucrărilor de însămînțare în primăvara 2024.

În acest sens, astăzi, viceprim-ministrul Vladimir Bolea și premierul Dorin Recean au prezentat agricultorilor toate detaliile despre acest mecanism.

Oficialii au precizat că, aspectele cheie ale Creditului Agricol de Urgență au fost concepute pentru a răspunde nevoilor imediate ale agricultorilor, oferind un termen maxim de rambursare de 18 luni. De asemenea, este inclusă o perioadă de grație de 6 luni. Astfel, producătorii agricoli beneficiază de flexibilitatea necesară pentru a-și gestiona eficient resursele financiare. Dosarele vor fi depuse la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Cererile de garantare depuse de creditori vor fi analizate pînă la 31 mai 2024.


Actele ce urmează a fi prezentate de creditor la depunerea cererii de garantare sînt următoarele:

  • Cererea de garantare unică semnată din partea creditorului și a ordonatorului (Formular I.P. ODA);
  • Actele de constituire a ÎMM, buletinele de identitate a administratorului și fondatorilor.
  • Raportul statistic forma nr. 4-AGR pentru perioada anului 2023 prezentat la Biroul Național de Statistică.
  • Declarația cu privire la ajutoarele de stat de care a beneficiat întreprinderea în ultimii 2 ani și anul în curs (Formular I.P. ODA).
  • Declarația pe propria răspundere precum că mijloacele financiare acordate sub formă de credit vor fi utilizate în conformitate cu destinația contractului de credit (Formular I.P. ODA).
  • Pentru întreprinderile debutante și nou create se va prezenta, prognoza financiară, situațiile financiare pentru ultima perioadă de gestiune raportată sau datele evidenței contabile (după caz).
  • Pentru întreprinderile cu durata de activitate de peste 12 luni, se vor prezenta situațiile financiare pentru ultimul an de gestiune și pentru ultimul trimestru/semestru de gestiune, precum și datele din evidența contabilă (după caz).
  • Concluzia și Decizia băncii privind acordarea creditului (scanat și în format electronic).
  • Graficul preventiv de achitare a creditului.
  • Copia documentelor care confirmă destinația creditului solicitat (după caz).
  • Alte acte solicitate de Garant (după caz).

Oficialii au mai declarat că autoritățile cunosc problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și de fiecare dată s-a intervenit cu măsuri concrete de suport. În anul 2024, din Fondul de intervenție a Guvernului au fost alocate 50 de milioane de lei pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei din vara anului trecut. De asemenea, doar în 2023, a fost acordată suma de aproape 2 miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de ajutor în agricultură.

0
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?