Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procurorii anticorupție se luptă pentru un bloc de studii al Universității „Ion Creangă”

13 mar. 18:33   Societate
842 0

Procuratura Anticorupție (PA) pare să nu se dea bătută în lupta pentru unul dintre blocurile de studii ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC). Miercuri seara, 13 martie curent, a fost emis un comunicat de presă drept reacție la „acuzația preluării abuzive” reclamate de comunitatea academică printr-o petiție și scrisoare deschisă către conducerea țării.

„Parlamentul a votat în 2016 și în august 2023 legi care prevăd că Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu. Lupta împotriva corupției și fortificarea sistemului de justiție este o prioritate națională și o condiție obligatorie în calea spre Uniunea Europeană. Acordarea unui sediu presupune transmiterea unei clădiri a statului din gestiunea unei instituției către alta. Pe parcursul ultimilor luni, au fost identificate mai multe opțiuni pentru Procuratura Anticorupție. Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, avînd în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție”, scrie în comunicatul PA.

„Totodată, ținem să menționăm că personalul instituției universitare poate fi transferat din imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, vis-a-vis, în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este spațiul nefolosit în gestiunea statului. Fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cît mai restrînși, riscăm să fie blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucît, începînd cu 01 aprilie 2024, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze 62 ofițeri și zeci de alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel”, mai scrie în același comunicat, transmite realitatea.

Comunitatea academică UPSC a scris o petiție pentru a împiedica intenția autorităților de a prelua blocurile de studii de la instituție. Aceasta a fost adresată și ca scrisoare deschisă către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean și către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În blocul de studii de pe strada Iablocikin 5, a activat Universitatea de Stat din Tiraspol, care a fost izgonită în anul 1992 de către separatiștii din regiunea transnistreană și care în anul 2022 a fost absorbită de către UPSC. Pe strada Doina 104 a activat Institutul de Științe ale Educației, actualmente se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a UPSC.


În ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale. Din contul mijloacelor proprii ale instituției, UST, a fost schimbat acoperișul, renovate rețelele inginerești, instalate sistemele moderne de încălzire, dotate cu sisteme inteligente de control, instalate sisteme antiincendiu și sisteme de scurgere a apelor pluviale etc., au fost renovate sălile de studii, laboratoarele științifice de informatică, fizică, inteligență artificială creativă, resurse educaționale digitale, robotică etc. Totodată, blocul de studii de pe str. Gh. Iablocikin nr. 5 a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne, care l-a transformat într-un Centru de excelență academică în diverse domenii ale științei.

Actualmente, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Laboratoarele științifice ale UPSC și Facultatea de Științe ale Educației.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?