X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi va fi modificată

22 ian. 18:45   Societate
1988 0

În ultimii cinci ani, mai mult de jumătate dintre condamnații examinați medical au murit în așteptarea unei decizii, anunță Ministerul Justiției.

În perioada 2017-2021, Comisia medicală specială instituită la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a examinat 50 de persoane grav bolnave, dintre care 26 au decedat în detenție, iar 24 au fost eliberate, transmite Noi.md cu referire la jurnaltv.md.

Autoritățile au elaborat un regulament, care vine să simplifice procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei, pentru înlocuirea sau revocarea arestului preventiv.

Elaborarea unui nou document este necesară pentru a simplifica și fluidiza procedurile existente care, în practică, sînt excesiv de îndelungate și deseori nu-și ating scopul prevăzut, explică ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Scopul proiectului este de a le oferi deținuților grav bolnavi posibilitatea de a urma un tratament complex acasă sau într-o instituție medicală civilă, cînd acest lucru împiedică executarea pedepsei sau arestului preventiv de către acesta sau de a petrece ultimele zile din viață decent alături de familie.

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiției: "Acest regulament vine să rezolve pe viitor astfel de situații în care persoanele grav bolnave erau deținute în condiții de detenție și respectiv asistența medicală în condițiile penitenciare nu tot timpul este adecvată anume pentru bolile grave.Aici suntem în discuții și cu Ministerul Sănătății pentru a indica exact lista bolilor grav bolnave și criteriile de evaluare atunci cînd instanțele de judecată vor avea un demers că în privința persoanei date să-i fie schimbată măsura preventivă astfel ca el să fie plasat în arest la domiciliu sau în instituția medicală corespunzătoare."


În anul 2021, din 14 persoane condamnate examinate, nouă au decedat pînă la emiterea unei decizii de către judecătorul de instrucție. În 2022, din zece persoane condamnate examinate, trei au decedat pînă la decizia instanței, șase persoane au fost eliberate, iar o una a fost eliberată în legătură cu executarea în totalitate a pedepsei.

În prezent, în proces sunt implicate Comisia medicală psihiatrică, Comisia Medicală Specială și Consiliul medical consultativ. Durata medie de parcurgere a întregului proces este de aproximativ șase luni. Noul regulament vine să simplifice procedurile de constatare și gestionare a cazurilor noi depistate de boli grave sau care s-au agravat. În acest sens, a fost exclusă dublarea comisiilor cu drept de decizie asupra prezentării pentru liberare, acest drept fiind atribuit exclusiv Consiliului la nivel de spital penitenciar.

Proiectul regulamentului, publicat pentru consultări publice, conține și lista bolilor, care împiedică aflarea persoanelor în detenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?