Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Popovici: "Schimbarea în bine nu va avea loc pînă cînd nu acționăm activ"

26 aug. 2023,, 15:00   Societate
3708 0

Fostul ministru al Educației, Culturii și Ceretării, Corneliu Popovici, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația precară din sistemul de învățămînt superior din Moldova.

Într-o intervenție publică, Popovici afirmă că lipsa unei atitudini hotărîtoare din parea comunității academice, dar și altor instituții vizate, duce la perpetuarea stagnării în acest sector.

"Provocările cu care se confruntă sistemul de învățămînt din Moldova nu ar trebui ignorate, ci abordate cu competență și transparență, implicînd specialiștii în rezolvarea lor. Aceasta reprezintă calea către o schimbare autentică și coerentă. Este important să observăm cum oficialii din țările cu o adevărată preocupare pentru educație reacționează atunci cînd societatea resimte declinul universităților, reflectat inclusiv în clasamentele internaționale. Să luăm exemplul Franței din anul 2003, cînd nicio universitate nu se regăsea în Topul Shanghai 50, cel mai longeviv și respectat top global al universităților. Printr-o reformă ambițioasă a sistemului universitar, Franța a reușit să dezvolte astăzi universități de calibru mondial, cu impact semnificativ la nivel internațional. În prezent, 27 de universități franceze se află în Topul Shanghai 1.000, dintre care trei în top 50 și 14 în top 500", spune Popovici.

Fostul ministru afirmă că în acest an, România a rămas fără nicio universitate în prestigiosul clasament Shanghai, în timp ce țări vecine precum Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia și altele se remarcă cu mai multe universități în acest top.

Lipsa României din acest clasament a declanșat reacții puternice în rîndul mediului academic, societății și oficialilor români, iar în prezent se discută despre adoptarea unor măsuri urgente pentru a corecta situația: concentrarea resurselor academice, construirea de universități cu adevărat comprehensive și implementarea programelor autentice de susținere a performanței.


Corneliu Popovici a menționat că și în Moldova, criza sistemului de învățămînt superior și cercetare, generată de reforma din 2022, are un ecou negativ și în clasamentele academice internaționale. Fostul ministru a criticat lipsa de atitudine din partea mediului academic față de problemele din sector.

"Cu toate acestea, lipsa reacțiilor preocupate și responsabile din partea autorităților este evidentă. Puțini membri din comunitatea academică au ales să își exprime opiniile, în timp ce majoritatea tăcută perpetuează stagnarea.

Schimbarea în bine nu va avea loc pînă cînd nu acționăm activ. Trebuie să fim conștienți și să recunoaștem situația precară a sistemului nostru de învățămînt superior. Căci atunci cînd tăcerea este un răspunsul la adevăr, aceasta devine o minciună", se mai arată în postarea lui Corneliu Popovici.

9
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?