X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

PA oferă detalii pe marginea acțiunilor de urmărire penală în cazul procurorului Căruceru

10 dec. 2021,, 21:35   Societate
3321 0

Procurorii anticorupție oferă informații suplimentare despre rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate, astăzi, în privința procurorului din cadrul Procuraturii Generale, Vladislav Căruceru. Potrivit procurorilor, pe parcursul zilei de astăzi, au fost efectuate percheziții și în automobilul și la domiciliul procurorului din cadrul Procuraturii Generale, supus investigațiilor penale, într-o cauza penală privind constrîngerea de a face declarații, transmite noi.md cu trimitere la tv8.

PA precizează că procurorii anticorupție nu au accesat nici un dosar penal, care se află în gestiunea procurorului vizat, iar „toate insinuările apărute în mass-media, precum că acțiunile desfășurate astăzi de către procurorii anticorupție, ar avea vreo legătură cu anumite persoane, care sînt subiecți pe dosarele aflate în gestiunea procurorului investigat, nu au nici un substrat factologic și sînt lipsite de orice argumente plauzibile”, se arată în comunicatul emis de PA.

Totodată, se menționează că unele acte au fost predate benevol de către procuror, iar „anumite obiecte, documente, înscrisuri de ciornă, dispozitive de stocare a datelor sau a sistemelor de informații, care au importanță expresă și indispensabilă pentru cauza penală, au fost ridicate de către procurorii anticorupție”.

La ora actuală, în privința procurorului supus investigațiilor penale, nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrîngere.

În această dimineață, procurorii anticorupție au descins cu percheziții în două birouri de serviciu utilizate de către procurorul Vladislav Căruceru din cadrul Procuraturii Generale. Perchezițiile au fost făcute în urma unei plîngeri depuse de către o persoană, care a comunicat că procurorul, audiind-o în calitate de martor, a constrîns-o să facă declarații false.


Procurorul a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii, încă din 3 decembrie, iar la solicitarea procurorilor anticorupție de a preda benevol actele relevante pentru cercetarea cazului le-a refuzat. În aceste condiții, pentru a asigura cercetarea completă , obiectivă și sub toate aspectele a circumstanțelor expuse în plîngerea victimei, pentru a identifica, ridica și examina actele și obiectele relevante a fost necesară efectuarea perchezițiilor.

Amintim că Vladislav Căruceru, ar fi instrumentat dosarul lui Viorel Morari, alături de procurorii Renata Anici și Carolina Vidrașcu – Brînză. Este vorba despre cel în care ex – șeful PA este învinuit că ar fi primit de la fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, o plîngere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale.

Numele procurorului Căruceru apare și într-o anchetă jurnalistică, care a scos la iveală că pe numele său a fost intentat un dosar penal, acesta fiind bănuit că ar fi avertizat persoanele implicate în schemele de spălare de bani de la întreprinderea Metalferos despre percheziția ce urma să se desfășoare a doua zi la ei. Procurorii susțin că în dosar au fost anexate poze și înregistrări video cu Vladislav Căruceru în timp ce i-ar fi avertizat pe viitorii învinuiți în dosarul Metalferos.

Vladislav Căruceru activează în sistemul Procuraturii din anul 2010. În 2016, a fost numit în funcția de procuror în secția unificarea practicii în domeniul urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale. În declarația de avere, pentru anul 2020 procurorul a indicat un salariu anual de 344 745 de la PG, adică 28 728 de lei lunar, un apartament de doar 30 de metri pătrați și două mașini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?