X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

O victimă a escrocilor a povestit cum a "înghițit momeala"

21 mar. 11:30   Societate
2322 0

Poliția moldovenească avertizează că tot mai mulți moldoveni cad victime ale escrocheriilor de tip smishing online.

Într-o postare pe Facebook, o utilizatoare pe nume Mariana, care a fost victima unei fraude bancare, susține că, deși era conștientă de fraudele online și era vigilentă, a căzut victimă a escrocilor online pentru că fiica sa i-a accesat cardul bancar și nu a fost informată corespunzător despre acest lucru, transmite zdg.md.

Femeia și-a împărtășit experiența și a oferit sfaturi altor părinți.

"În zilele noastre se vorbește foarte mult despre fraude bancare. Am crezut că sînt informată și asigurată, că sînt atentă, dar tot am căzut în capcană. Nu direct, dar banii tot au fost retrași. A durut foarte tare, indiferent de suma retrasă. Este o lecție costisitoare, dar trebuie să o învăț și vreau să o spun cu voce tare pentru că îmi dau seama că asta se întîmplă în fiecare zi.

Au găsit-o pe fiica mea, au analizat subiectul mesajelor și au inundat-o cu mesaje credibile. Ea a fost credulă și și-a dat detaliile. Avea acces la conturile mele bancare și la cardurile mele. A fost vina mea pentru că nu am vorbit suficient și nu m-am asigurat că era atentă", a scris Marianne pe Facebook.


"La bancă, mi-am dat seama că oricum cei maturi nu cunosc regulile de utilizare a cardurilor. Există multe astfel de situații în fiecare zi. Atunci cînd primești o notificare sub forma unui mesaj, se spune clar să nu dai codul nimănui. Am crezut că fiica mea cumpără ceva online.

Copiii, oricît de maturi și de inteligenți ar părea, nu ar trebui să aibă acces la aproape toți banii părinților lor. Astăzi am învățat că un cont și un card sînt două lucruri diferite și că nu este obligatoriu să păstrezi bani pe un card. Chiar dacă unul dintre prietenii tăi îți trimite un SMS în care îți cere ajutorul/să transfere bani pe cardul tău - confirmă cu un telefon, nu te va costa nimic.

Înțeleg că oamenii se grăbesc să trimită copii ale cardurilor pentru a ajuta. O astfel de situație ne-a costat foarte mulți nervi, timp pierdut la poliție pentru a obține certificate și la bancă pentru a returna cardurile și a restabili serviciul bancar", a declarat o utilizatoare a Rețelei după ce de pe card i-au fost retrași banii în urma unei scheme frauduloase.

După cum s-a comunicat anterior, potrivit poliției, "mesajele SMS primite de cetățeni conțin informații false privind necesitatea de a furniza informații suplimentare pentru a primi un colet presupus livrat. De asemenea, este posibil să întîlniți mesaje cu informații înșelătoare despre o ofertă gratuită sau o ofertă greu de refuzat.

Pe lîngă text, aceste mesaje vor conține și un link care vă va redirecționa către un site web fraudulos unde vi se cere să introduceți datele cardului bancar sau alte informații personale. În plus, un astfel de link poate răspîndi un software care vă poate infecta dispozitivul mobil."

Poliția vă recomandă:

  • nu faceți clic pe linkurile pe care le primiți;
  • nu răspundeți la astfel de mesaje;
  • marcați mesajele suspecte ca fiind SPAM;
  • descărcați numai aplicații din surse oficiale;
  • nu introduceți informații personale sau bancare pe site-uri neverificate;
  • nu împărtășiți nimănui codul OTP primit de la bancă.
5
1
1
5
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?