Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Mediului reacționează la scandalul anvelopelor: Depozitarea este mai gravă decît incinerarea!

14 feb. 2022,, 16:55   Societate
3418 0

Ministerul Mediului reacționează la scandalul anvelopelor și anunță că depozitarea deșeurilor solide este mai gravă decît incinerarea acestora. Reacția vine după ce Partidul Verde Ecologist a organizat un flash-mob prin intermediul căruia și-a manifestat nemulțumirea față de decizia guvernării de a aproba, în prima lectură, proiectul ce vizează arderea anvelopelor.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, peste un milion de automobile circulă în Republica Moldova, iar proprietarii sînt nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des, respectiv, cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare. La moment, ele fie se depozitează, fie sînt arse în mod necontrolat de persoane fizice și o cantitate mică de anvelope, de dimensiuni mari, se reciclează, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

De asemenea, ministerul Mediului face referire la studiile științifice, dar, și la experiența țărilor civilizate care arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv, a anvelopelor este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decît incinerarea sau coincinerarea. Coincinerarea deșeurilor este, de fapt, procesul de transformare a deșeurilor solide în energie.

Astfel, pe lîngă faptul că se reduce poluarea solului, apelor și aerului, eliminînd procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puține resurse naturale folosite precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două, generînd emisii mai mari în urma procesului de ardere, decît de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor științifice.

„În Republica Moldova trebuie să existe toate opțiunile de tratare a deșeurilor solide, inclusiv, a anvelopelor, pentru a diminua depozitarea acestora”, spune ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.


Ministerul Mediului menționează că, pentru a reduce poluarea apei, solului, aerului, deșeurile trebuie să fie tratate corespunzător fiecărui tip. Incinerarea deșeurilor înseamnă transformarea lor într-o resursă de energie, fiind o soluție sustenabilă și inteligentă.

Realitatea.md amintește că Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova a cerut astăzi demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, și a secretarilor de stat, din cauza proiectului de lege privind acordarea permisiunii de incinerare a cauciucurilor uzate. Reacția vine după ce Ministerul a dat aviz pozitiv inițiativei, aprobate în prima lectură de către Parlament, ce permite incinerarea cauciucurilor uzate. Decizia majorității parlamentare a stîrnit nemulțumirea reprezentanților societății civile, dar și a opoziției, care au calificat inițiativa drept una ce va avea un impact negativ asupra mediului și sănătății oamenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?