Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Mihail Potorac: Renașterea complexului ”Conacul Balioz” este rezultatul muncii în echipă

27 aug. 2023,, 21:00   Societate
3734 0

"Conacul Balioz" este considerată o adevărată capodoperă arhitecturală, iar parcul conacului este unul dintre cele mai vechi parcuri din Moldova. Cîndva acesta a fost un muzeu care primea turiști, dar cu trecerea anilor teritoriul a devenit sălbatic și avea nevoie deja de schimbări. Despre istoria renașterii acestui monument istoric și arhitectural a povestit directorul complexului muzeal, Mihail Potorac.

"Restaurarea complexului nu este doar rezultatul entuziasmului meu. Aici a lucrat o întreagă echipă, căci de unul singur, desigur, nu m-aș fi descurcat", a spus directorul complexului ”Conacul Balioz”.

"Din 1984, aici funcționa Muzeul Meșteșugurilor Populare din Moldova. Și, de fapt, cîndva mă angajasem în acest muzeu în calitate ghid turistic, iar în 2004 am devenit șeful filialei. La acea vreme, vara, în plin sezon, primeam de la 500 la 2 mii de persoane pe zi – adică acesta era anume un obiect turistic.

Din păcate, apoi s-a întîmplat un lucru foarte trist. Cu toții căutam un partener pentru a realiza întregul potențial al acestui obiect. Deoarece aici majoritatea clădirilor nu erau folosite, ele se aflau în ruine. Era folosită doar moșia și clădirea administrativă. Grajdurile, hambarele, moara cu aburi, casa servitorilor – toate acestea se ruinau treptat. Ne-am gîndit: obiectul este imens, potențialul este mare și am început să căutăm un partener care să investească în el și vom realiza împreună un proiect cultural-comercial, și anume un centru turistic", a spus Mihail Potorac.

Potrivit directorului complexului, calea transformării moșiei nu se termină aici, deoarece au apărut noi greutăți. Era nevoie de o companie care să efectueze restaurarea.


"S-a oferit să se implice compania Casa Vinului. Am semnat un contract de închiriere, în baza căruia o parte din spații au fost închiriate, și un contract de utilizare în comun. Conform acestor contracte, pînă în 2008 ei urmau să termine restaurarea și să deschidă aici un mare centru turistic.
Cu toate acestea, din păcate, întreaga așa-numită restaurare a fost efectuată cu încălcarea gravă a tuturor normelor existente. Lucrările erau realizate într-o calitate dezgustătoare și nu ascultau pe nimeni: nici inspecțiile de construcție, nici pe noi. Am creat un teanc mare de protocoale privind încălcările.

Apoi ei au rămas fără bani și, pînă în 2009, au oprit tot felul de lucrări și totul era foarte departe de finalizare. Au luat în primire un obiect, chiar dacă problematic, dar funcțional, însă au lăsat ruine. I-au concediat pe toți angajații mei și, o perioadă, nici nu am avut acces pe teritoriu".
Cu toate acestea, în 2015, situația a început să se îmbunătățească.

"Din fericire, în 2015 am reușit să reziliem aceste contracte. Am recuperat obiectul, l-am readus în funcție pe administrator și trei paznici și am început să curățăm încet, cu forțe mici, parcul de arbuști. Am găsit puțini bani și am reușit să reparăm puțin pridvorul, să punem balustrade, cel puțin temporare, și un parapet, să facem reparație în două camere ale acestui conac și să pregătim două expoziții. Este vorba despre expoziția numită "Istoria moșiei Balioz" și o expoziție dedicată arhitecturii tradiționale moldovenești din piatră din zona Răut".

Potrivit lui Mihail, în prezent lucrările se află la etapa finală, iar în curînd moșia Balioz va fi gata să primească din nou turiști.

"De fapt, acum sîntem la etapa finală. Pregătim aceste expoziții pentru deschidere, deja am adus unele exponate, am pregătit echipamentul pentru expoziție. Cred că peste o lună-o lună și jumătate vom fi gata să primim vizitatori".

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?