Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Medicii bat alarma: Enterovirozele la copii, în creștere

9 aug. 2023,, 21:46   Societate
3342 0

Apariţia pe piaţă a fructelor de sezon dar şi redeschiderea grădiniţelor provoacă, an de an, în această perioadă, un număr mai mare de îmbolnăviri cu enteroviroze la copii.

Pediatrii pun acest diagnostic în şapte sau opt cazuri din 20 de micuţi care sunt aduşi la cabinetele lor cu simptome digestive. Şi intoxicaţiile alimentare s-au dublat în rîndul celor mici, faţă de lunile trecutem transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Tuse şi febră a avut. – Cum aţi acţionat în momentul în care aţi văzut că are aceste simptome? – Hidratare şi ceva pentru a scade temperatura şi atît.”

„Păi ce simptome a avut... febră, vomă, nas înfundat... Am merg la urgenţă în primul rînd, cînd am văzut. Acolo i s-a făcut radiografii, scanere, pentru că totodată avea bronşită şi pneumanie.”

„Tuse, febră şi atît. Mergem la pediatru, vedem ce ne spune, dar mai mult facem inhalaţie.”


Pediatrii spun că este perioada din an în care se aşteaptă la un număr crescut de enteroviroze în rîndul celor mici.

ELENA SCRIPNIC medic pediatru: „Au început să se redeschidă multe grădiniţe, mulţi copii se întorc de la bunei, au început contactele mai active, de asta şi a crescut numărul enterovirozelor de sezon. Spre exemplu, din 20 de consultaţii pe zi, şapte-opt sunt enteroviroze. De obicei vin cu febră crescută, dureri în gît, de burtică. De multe ori febra este însoţită de cefalee. Mulţi prezintă vomă şi diaree.”

În acelaşi timp, s-a dublat şi numărul intoxicaţiilor alimentare la copii faţă de începutul verii.

ELENA SCRIPNIC medic pediatru: „În mare parte sunt fructele şi legumele care conţin o cantitate de pesticide exagerată, care nu este tolerată de organismul nostru şi afectează în parte sau ficatul, sau stomacul, pancreasul.”

Pentru a evita îmbolnăvirea cu enteroviroze, copiii trebuie să se spele bine pe mîini cu apă şi săpun, după ce au fost la joacă. De asemenea, medicii îi îndeamnă pe părinţi să spele minuţios fructele şi legumele, înainte de consum. Iar cînd apar primele simptome de boală trebuie să ceară imediat ajutorul unui specialist pentru prescrierea unui tratament.

3
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?