Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Magistrata care a cerut numirea în funcţie pînă la pensionare, respinsă repetat

18 sep. 2023,, 11:09   Societate
2558 0

Lorina Coibotaru, magistrata care a cerut numirea în funcţie pînă la pensionare a fost respinsă de CSM, după ce candidatura acesteia nu a fost aprobată nici de președinta Maia Sandu.

„A fost respinsă de CSM fără nicio explicație, cu 7 voturi favorabile și 2 voturi împotrivă. Minoritatea, numită de Parlament, a impus majorității decizia. Au aplicat o procedură care nu mai este în Constituție de 2 ani”, a notat judecătoarea Victoria Sanduța, notează Noi.md cu referire la unimedia.

Un judecător trebuie să fie inteligent, corect, integru, independent, profesionist, competent, calm, cald, curajos, omenos, empatic, simpatic, înțelept, bun, blînd, să poată asculta, să poată auzi, să poată tăcea, să poată vorbi, să fie citit, să citească cărți de specialitate, literatură artistică, să fie educat, cult, modest, să cunoască artă, să iubească arta, să cunoască științe exacte, să aibă logică, să poată raționaliza, să poată argumenta, să aibă studii generale, superioare, speciale, să se perfecționeze continuu, să aibă experiență de viață, să aibă familie, copii, să-i înțeleagă pe cei din jur, să fie apolitic, să fie diplomat, să cunoască societatea în care trăiește, să înțeleagă societatea și încă o mie de cerințe, și încă una - să lucreze cu un salariu modest, patriotic, de dorit „pe degeaba” că oricum el este dator statutului și poporului veșnic. Dacă o vrut așa un om, cu toate calitățile de mai sus +1000 încă, să fie judecător, apoi las să nu se jăluie că salariul nu-i ajunge. Că dacă nu-i place, să se ducă la prășit sau la stroikă, să vadă cum se cîștigă pîinea.

Bun, după ce totuși se găsește așa un patriot (a se citi „un nebun”) care să aibă toate aceste calități de mai sus și să accepte să fie judecător în Republica Moldova, să lucreze cinstit, cu salariu modest, să nu se jăluie, acesta este numit pe un termen inițial de 5 ani, în toată această perioadă muncește cinstit și corect, iar după 5 ani, Președintele (Președinta) țării îi zice că nu-i place culoarea ochilor (a se citi culoarea politică, sau mai bine zis nu-i place faptul că acest judecător nu devine loial culorii politice de moment și nu acceptă indicații politice) și îi spune „Pa, la revedere”. De ce? De-atîta! Judecătorul se duce la CSM, cel care trebuie să-l apere și cere să fie apărat, să fie restabilit (reconfirmat) în funcție. CSM, ales după un filtru politic de moment (numit pre-vetting) spune noi nu știm cum să procedăm și întreabă Parlamentul (care e de aceeași culoare politică cu Președinta) ce să facă? Parlamentul zice: - Cum ce să faceți?! Să-l dați afară, doar a spus Președinta ce să faceți! - Da, dar înțelegeți Constituția, legea…Care lege, care Constituție? Dă-o încolo de Constituție, puneți la vot și dacă 7 oameni din CSM vor să îl restabilească în funcție, dar măcar unul votează împotrivă, atunci respingeți candidatura și gata. -Cum așa, dar e corect așa? - Hai nu îmblați cu întrebări prostești! Ce nu găsiți unul care să voteze împotrivă? - Ei cum nu găsim, găsim chiar doi, doar îs de-a noștri. Dar ce să spună cînd votează împotrivă, trebuie să argumenteze? - Iară voi mă - nervaț, de ce, de ce...De-atîta, las să voteze împotrivă fără explicații!

La 30 mai 2022 Președinta Maia Sandu a respins candidatura Lorinei Ciubotaru pentru reconfirmarea în funcție pentru faptul că ar avea suspiciuni cu privire la integritatea acesteia. Nu a precizat, contrar legii, ce fel de suspiciuni și pe ce probe se bazează. La 15 septembrie 2023, judecătoarea Lorina Ciubotaru, a fost respinsă de CSM pentru reconfirmarea în funcție după 5 ani lucrați, fără nicio explicație, cu 7 voturi favorabile și 2 voturi împotrivă a membrilor CSM: Ion Guzun și Iulian Muntean. Minoritatea, numită de Parlament a impus majorității decizia. Majoritatea s-a conformat, cu excepția faptului că a spus că va formula 3 opinii separate, dar care nu schimbă decizia.


Întrebare: Un judecător este obligat să apere drepturile și libertățile omului, cine apără judecătorul care a muncit cinstit de un abuz comis împotriva lui la cel mai înalt nivel? Ce fel de om trebuie să fie un judecător, ca să rămînă integru (neinfluențat de nimeni), dacă știe că nu are nici o garanție și nici o protecție? Mai credeți că există așa oameni, în condițiile în care poporul apără Președintele care face presiune pe judecători și nu judecătorii care se opun presiunii?

Acum să înțelegeți că această procedură este în genere neconstituțională, deoarece anterior, în septembrie 2021 Parlamentul(da, da, același Parlament) a modificat Constituția și a scos această prevedere din Constituție potrivit căreia un judecător trebuie să fie reconfirmat în funcție după 5 ani lucrați, a scos această prevedere deoarece au fost precedente ale altor președinți care au respins judecători doar pe criterii politice, adică care nu sînt loiali partidului de guvernare, astfel s-a creat un sistem judecătoresc loial politicului, ca în Rusia, cuvîntul președintelui e lege, judecătorii puși doar de formă, să confirme politica partidului. Deși actualul partid de guvernare din Republica Moldova s-a declarat în iulie 2021 altfel, din momentul obținerii majorității parlamentare acționează la fel ca precedenții, își doresc un control și o loializare absolută a justiției. Aceasta se face și cu ajutorul presei aservite politic, care face propagandă în favoarea politicii promovate de partidul de la guvernare. În cazul judecătoarei Lorina Ciubotaru au aplicat o procedură care nu mai este în Constituție de 2 ani.

Această postare e o postare de solidarizare cu judecătorii independenți.

Rog societatea să susțină judecătorii independenți și să condamne abuzurile comise de Președintele țării și CSM”, a scris Victoria Sanduța.

25 de judecători au cerut Consiliului Superior al Magistraturii numirea în funcție pînă la plafonul de vîrstă. Printre aceștia se numără și magistrați anterior respinși de șefa statului, Maia Sandu.

Acum un an, șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

„Se resping candidaturile doamnelor Hadîrca Victoria, Slobozean Silvia, Bagrin Lucia, Berdilo Rodica, Ciubotaru Lorina, Ionașcu Olga, Sanduța Victoria, Vasilenco Angela și ale domnilor Crigan Dragoș, Gandrabur Marcel, Martînenco Veaceslav, Vasilache Serafim și Movilă Iurie, propuși pentru a fi numiți în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă”, se arată în document.

7
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?