X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Karl Luganov: "Noul proiect de lege privind protecția animalelor nu poate fi adoptat în forma sa actuală"

10 iul. 2023,, 12:45   Societate
3361 0

Noul proiect de lege privind protecția animalelor prezentat la începutul lunii iulie, nu poate fi adoptat în grabă în această formă, deoarece acest document trebuie îmbunătățit.

O astfel de opinie a exprimat șeful Secției control și protecție a animalelor, subdiviziune din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare a Consiliului municipal Chișinău, Karl Luganov, pe pagina sa de socializare, relatează Noi.md.

El a menționat că audierile publice privind acest proiect de lege au avut loc în aprilie. Oamenii au trimis sugestii, care au fost revizuite și adăugate. Dar au trecut 3 luni, iar societatea rămas uimită de proiectul foarte modificat și scurtat.

Iată modificările care au fost făcute:

1. Se permite din nou crearea delfinariilor
2. Se permite creșterea în condiții de casă a animalelor prădătoare mari.
3. A fost eliminată interdicția privind lăsarea animalelor în mașini.
4. A fost eliminat punctul privind sterilizarea obligatorie a pisicilor fără rasă
5. A fost eliminat accesul publicului la procedurile, capturarea, eliberarea și întreținerea animalelor fără stăpîn.
6. Au fost introduse puncte confuze și contradictorii privind eutanasierea
7. A fost eliminat faptul că medicii veterinari sînt responsabili pentru neglijența lor
8. A fost eliminată obligativitatea de a filma capturarea animalelor fără stăpîn în adăposturile de stat.
9. A fost ștearsă descrierea detaliată a Programului Național privind animalele. Anterior, aceasta includea: ajutor pentru adăposturi, voluntari, crearea de programe privind sterilizare și înregistrare gratuită. Acum este doar un program național.
10. A fost eliminată interdicția de a ține animalele în lanț mai mult de 18 ore fără a le scoate la plimbare.
11. A fost eliminat faptul că adăposturile de stat trebuie să ofere acces voluntarilor.
12. Afost eliminată evidența obligatorie a animalelor în grădinile zoologice de contact și în magazinele zoo.
13 A fost eliminat faptul că participarea publicului la controalele efectuate de inspecția veterinară este permisă.
14. A fost eliminată interzicerea folosirii la evenimente a animalelor care au frică.
15. A fost eliminat faptul că nu este permisă plasarea animalelor în adăposturi de stat dacă nu există locuri și condiții de întreținere.
16. A fost eliminată interdicția de a dărui animale în calitate de premiu
17. Afost înlăturat Consiliul Consultativ
18. Și asta nu e tot. Există încă o mulțime de astfel de articole

După cum a remarcat Karl Luganov, mesajul principal care este transmis în felul următor: "adoptați legea așa cum este, de altfel în general nu va fi nimic. Ministerele nu vor oferi aviz...", iar mesajul este extrem de ultimativ: "Luați ce este și nu polemizați".

"Doar că ideea de a adopta un astfel de proiect, de dragul avizelor pozitive din partea ministerelor, aceasta nu este o cale spre o lege eficientă bună, aceasta este o cale spre nicăieri. Nici o instituție de stat în 30 de ani nu a creat nici un proiect privind protecțiea animalelor. Au fost create mese rotunde și au fost create grupuri de lucru, dar toate au fost organizate doar la inițiativa organizațiiloe publice și activiștilor. De obicei, ministerele le îngropau cu succes. Drept urmare, Moldova a rămas în urma tuturor. Dar cum funcționează instituțiile statului pe tema protecției animalelor - toată lumea știe. În cazurile în care se făceau acuzații de abuz, poliția sau ANSA raportau că totul este în regulă sau că nimeni nu a fost găsit. Primăriile nu efectuează sterilizarea, societatea nu are voie să verifice, informațiile solicitate nu sînt oferite. Acum proiectul a fost "corectat" pentru ei", a declarat șeful Secției control și protecție a animalelor, subdiviziune din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare a Consiliului municipal Chișinău.

Potrivit lui, ca urmare, am primit un proiect de lege, din care a fost tăiat tot ceea ce are nevoie societatea, tot ceea ce face ca activitatea serviciilor publice să fie transparentă și responsabilă.

"Au fost eliminate controlul public, contabilitatea, normele necesare. În plus, proiectul are multe contradicții, inconsecvențe și terminologie inacceptabilă. În multe articole Legea este generalizată în așa fel, încît este foarte greu să tragi pe cineva la răspundere sau să dovedești că acolo există cruzime sau condiții proaste de detenție", a spus Karl Luganov.

El a menționat că, de exemplu, dacă anterior era scris "că animalele trebuie să aibă acces permanent la apă proaspătă curată", acum este scris pur și simplu "se dă apă”. Și nu contează cînd și ce fel de apă.
Acum ni se spune: "trimiteți corectările și noi ne vom gîndi ce să adăugăm și ce nu. Principalul lucru este că nu contravină ministerelor". Și cît mai repede ca să fim adoptați în prima lectură ....?! Drept urmare, un astfel de proiect de lege nu poate fi adoptat. Mai ales în grabă. Legea trebuie să funcționeze, legea trebuie să fie bună, legea trebuie să fie pentru societate! Mulți ani Moldova a așteptat un proiect bun modern. Ceea ce este nevoie! Acum, proiectul trebuie revizuit temeinic, cu extinderea grupului de lucru și implicarea unui public mai larg. De comparat cu versiunea anterioară și de returnat toate punctele și articolele importante care sînt foarte importante pentru implementarea acesteia", a declarat șeful Secției control și protecție a animalelor, subdiviziune din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare a Consiliului municipal Chișinău, Karl Luganov.
.

2
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?