Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Istoria creației celor mai populare sculpturi din Chișinău din prima sursă

12 iun. 2022,, 09:00   Societate
5992 0

Într-un interviu acordat Noi.md, celebrul sculptor moldovean Veaceslav Jiglițchi a împărtășit poveștile creării celor mai emblematice lucrări ale sale - „Întîlnirea” de pe strada pietonală, skateboarderilor în parcul Valea Morilor, echipajului din Aeroportul Chișinău, și a vorbit și despre sculptura instalată în luna martie curent.

„După instalarea celebrei sculpturi cu copii așezați pe o bancă, pe strad 31 August, am fost contactat de proprietarul unui hotel de pe strada pietonală, care mi-a spus că dorește să monteze o sculptură acolo. În opinia sa, aceasta este locul unde ar trebui să fie o aglomerație de sculpturi. Am ajuns la locul respectiv, clientul a descris că i-ar plăcea ca sculptura să personifice o fată tînără și drăguță. Am venit la întîlnire cu soția mea, era în tocuri și a început să se poticnească pe pavaj – așa că a apărut ideea de a „descălța” sculptura, ca și cum fata alerga desculță. Am desenat o schiță pentru investitor – el a aprobat”, își amintește Jiglițchi.

În timp ce clientul transfera avansul și apoi „dispăruse” cu totul, Veacheslav a fost contactat de alți investitori, care au comandat și ei o sculptură urbană. Jiglițchi le-a sugerat ideea unei sculpturi cu o fată care aleargă, le-a plăcut. Așa că a apărut ideea unei întîlniri – să fie modelată și sculptura unui băiat care ar aștepta o fată, sprijinindu-se pe pilonul unui felinar de stradă și uitîndu-se la ceas.

Potrivit sculptorului, clienților le-a plăcut atît de mult compoziția „Întîlnirea”, încît au decis să continue această temă. „Am ajuns la Parcul Valea Morilor, ne-am plimbat acolo și ne-am oprit la Scara Cascadei – cîndva am participat la restaurarea ei, cunoșteam bine acest loc, așa că m-am gîndit că ar fi frumos să instalez o sculptură chiar lîngă scări, așa și s-a întîmplat. Cînd ne plimbam acolo, erau o mulțime de skateboarderi în jur, așa că i-am înfățișat pe ei”, spune el.


Mai tîrziu, Jiglițchi a fost sunat de principalii beneficiari ai aeroportului, care i-au spus că ar dori să-l decoreze cu o compoziție simbolică. La început, sculptorul s-a gîndit să sculpteze o compoziție cu cocoare în fața clădirii aeroportului, dar s-a oprit totuși pe ideea unui echipaj cu un pilot și două stewardese – o compoziție pentru noroc și un zbor calm, reușit.

Ideea unui nou obiect de artă pe strada Miorița a fost implementată împreună cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, și pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu.

Tema sculpturii a fost determinată de locație. I-a amintit lui Jiglițchi despre balada moldovenească „Miorișa” despre un cioban și oița sa, astfel Veaceslav a decis să-i înfățișeze anume pe cei doi.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?