Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Elena Radu: "Elita este o persoană cu dezvoltare multilaterală, nu cea cu mai mulți bani"

26 aug. 2023,, 12:30   Societate
4863 0

"A fi o persoană de elită înseamnă să fii primul, să fii un creator și un far pentru ceilalți. Este o mare responsabilitate și o autodezvoltare constantă a unei persoane, astfel încît și spațiul din jurul ei să se îmbunătățească", este opinia exprimată într-un comentariu pentru Noi.md de către Elena Radu, expert în branding strategic.

Expertul atrage atenția asupra faptului că termenul "elită" poate fi interpretat în diferite moduri în realitățile de astăzi, dar sensul primar are un mesaj pozitiv:

"Vorbind despre elită și educația ei, trebuie să înțelegem mai întîi de toate contextul. Iar acesta este că prezentul de astăzi se află mai mult decît vizibil într-o stare de incertitudine cuantică. Această incertitudine duce la instabilitatea spațiului, pentru că spațiul și timpul sînt strîns legate între ele. Împreună își impun amprenta asupra mișcării societății, conferindu-i propriul haos - vedem cît de șubrede devin construcțiile statelor, structura și conținutul societăților, al companiilor și al oamenilor ca indivizi. Ca urmare, apare inevitabil o criză a sensurilor vieții și este nevoie de determinarea vectorului de dezvoltare în general și pe niveluri, și în general a punctelor de sprijin.

Dacă luăm înțelegerea clasică a termenului, elita în societate este un grup pronunțat de persoane care reprezintă un model pentru majoritate, implicînd cea mai mare dezvoltare a unei persoane în cadrul societății și stabilind direcția și ritmul de dezvoltare a societății și, în consecință, a țării. A fi o persoană din elită înseamnă a fi primul, a fi un creator și un far pentru ceilalți. Este o mare responsabilitate și o autodezvoltare constantă a unei persoane, astfel încît și spațiul din jur să fie îmbunătățit", consideră Elena Radu.

Potrivit expertului, din păcate, nu avem o astfel de elită dezvoltată moral:


"Există oameni extraordinari, ca niște stele ale universului, dar ei sînt încă împrăștiați în diferite straturi sociale în cadrul societății moldovenești și, prin urmare, sînt slab asociați în conștiința maselor cu elitismul. În plus, în societatea noastră de consum există încă un criteriu învechit de definire a elitei după principiul sumei de bani și a gradului de influență. Avînd în vedere că ne aflăm într-o fază activă de regîndire și schimbare de epocă, acest criteriu nu mai este valabil", declară expertul.

Într-un comentariu pentru site-ul nostru, Elena a numit mai mulți factori care vor ajuta să privim corect elita și creșterea acesteia. Printre aceștia se numără: îndepărtarea de trecut, mutarea accentului motivațional în societate de la bani la dezvoltarea inteligenței, versatilitatea și anumite trăsături de caracter, cum ar fi bunătatea, nucleul interior, carisma, creația, individualitatea, libertatea și capacitatea de a se ține de cuvînt.

"Elita este o persoană cu dezvoltare multilaterală, nu cea cu mai mulți bani. Banii devin doar un adaos (dacă îi ai deja) sau o consecință logică a dezvoltării și realizării de sine."

Elena Radu și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat Moldova va avea elite conștiente:

"Elita societății este strîns legată de un astfel de proces ca brandingul strategic, care ar trebui să fie înțeles cu precizie și, înțelegînd procesul general și nuanțele, să se angajeze în el - sistematic, intenționat și concret. Sper din tot sufletul că în viitorul apropiat va crește gradul de conștientizare în Republica Moldova, iar brandingul strategic se va manifesta în cea mai mare măsură", a conchis expertul.

3
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?