Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Despre criminalitatea pe întuneric tace și poliția, și MAI - opinie

27 oct. 2022,, 12:00   Societate
2310 0

Deconectarea iluminatului public, chiar dacă este perfect justificat în viziunea autorităților, are și o latură despre care pînă la ora actuală autoritățile ezită să vorbească și anume riscul sporii criminalității.

De această părere este fosta consilieră de la Ministerul Afacerilor Interne Alina Zbancă.

Aceasta consideră că instituțiile responsabile de ordine și securitate trebuie să comunice oamenilor despre măsurile care se vor întreprinde, în vederea prevenirii infracționalității (furturi, jafuri, violuri), în contextul îngrijorările la acest capitol cresc. "Societatea vrea claritate și despre asta se comunică tot mai intens", menționează Zbancă.

Despre criminalitatea generată de întuneric, tace poliția, tace și MAI.

"Nu cred că putem ignora acest aspect, căci acest fenomen se va face cu mult mai simțit din momentul în care în Republica Moldova se promovează “întunericul”, de nevoie desigur.


Cred necesar ca instituțiile responsabile de ordine și securitate să înceapă deja a comunica oamenilor despre măsurile care se vor întreprinde, în vederea prevenirii infracționalității (furturi, jafuri, violuri) și nu doar.

Comunicarea proactivă este tocmai binevenită, mai ales că doaza de neliniște deja crește, mai ales în zonele rurale.

Oamenii au nevoie să cunoască deja:

- Cine și cum va proteja cetățeanul și bunurile lui?

- Cum Poliția planifică să acționeze în această perioadă?

- Care sunt măsurile de profilaxie?

- Când și prin ce metode MAI și instituțiile din subordine planifică să vină cu mesajele informative și recomandări în acest sens?

Acest subiect merită să fie abordat chiar și în cadrul unei ședințe a “marelui Hub de Securitate”, dar cel mai important, societatea are nevoie de mesaje clare și mai ales, are nevoie să cunoască dacă Statul este capabil să facă față unor provocări legate de securitatea omului în stradă și acasă.

Societatea vrea claritate și despre asta se comunică tot mai intens.

Îngrijorarea nu este un indicator bun, iar ea este provocată de tăcerea și iresponsabilitatea unor funcționari responsabili de luarea deciziilor", se arată în postarea semnată de Alina Zbancă.

Menționăm că în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, din această săptămînă s-a dispus ca iluminatul public din orașe să fie deconectat cu o oră mai devreme dimineața - 06:00 și respectiv, cu o oră mai tîrziu seara - ora 20:00.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?