Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Declarație: Într-o lună, două sau trei nu devii nutriționist

11 iun. 2023,, 06:00   Societate
2671 0

În ultima perioadă în Republica Moldova apar tot mai multe persoane care după niște cursuri de cîteva luni se declară a fi cei mai buni specialiști în nutriție.

Acest lucru reprezintă un pericol, pentru că în cîteva luni nu devii nutriționist, o spune Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor la Agenția Națională pentru Sănătate Publică în cadrul unui interviu pentru rubrica ”Nicăieri nu-i ca acasă”, notează Noi.md

”Cei care sînt pe rețelele de socializare sînt specialiști cu diferite back grounduri, dar dacă am sta să urmărim practica internațională, toți specialiștii în nutriție se formează la universitățile de medicină sau, în cel mai rău caz, la universitățile de agricultură, universitățile agrare și siguranța alimentelor. Deci, practic sînt specialiști cu studii superioare în domeniu”, a declarat Racu.

Totodată, aceasta a menționat că pentru a te putea numi pe deplin specialist în nutriție este nevoie de studii în medicină și sănătate publică.

”Pentru a te pute anumi specialist în nutriție este nevoie cel puțin, trebuie să ai un back ground în medicină, sănătate publică ca să ai o viziune cum funcționează corpul uman, pentru că nu este posibil ca într-un an să înveți corpul uman. Noi, la medicină, învățăm cel puțin nouă ani ca să devenim specialiși și ca să putem trata. Dacă vorbim despre medicina generală sau sănătate publică, învățăm cel puțin opt ani ca să putem merge în instituțiile publice și să facem politici de sănătate publică, legi, hotărîri de guvern, să muncim cot la cot și să schimbăm lucrurile. Într-un an e foarte puțin ca să schimbăm acest lucru, deși în unele cazuri, acești specialiști își găsesc locul în domeniul privat, oferind consultații individuale, dar ei permanent sînt îndemnați să nu trateze, să nu pună diagnosticuri, dar scopul lor este să facă educație alimentară. Asta o poate face și un specialist, care nu este din domeniul medicinei, dar cu siguranță urmează să cunoască niște baze - cum funcționează corpul, care sînt principiile alimentației echilibrate, pentru că regula numărul unu a unui specialist care lucrează în sănătate publică și în sănătate, per general, este să nu dăuneze. Acesta este pilonul pe care trebuie să-l urmăm”, a declarat Maria-Victoria Racu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?