X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cînd va începe construcția primului depozit regional de gestionare a deșeurilor solide

22 sep. 2021,, 10:05   Societate
6509 0

Construcția primului depozit regional de gestionare a deșeurilor solide ar putea începe la opt ani de la aprobarea unei strategii naționale în acest sens.

Mai exact, lucrările la acest depozit ar urma să înceapă în 2022, scrie mold-street.com.

Astfel, din 2022 ar urma să înceapă construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în Regiunea Management al Deșeurilor (RMD) nr.5, ce cuprinde raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni, anunță Ministerul Mediului.

Implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 are loc în cadrul programului „Managementul Deșeurilor Solide în Republica Moldova”, implementat cu suportul Băncii Europene de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în 8 regiuni de dezvoltare.

Costurile totale pentru implementarea acestor opt proiecte sînt estimate la circa 165 milioane de euro, din care 100 milioane sînt împrumut.


„Pînă la sfîrșitul lunii septembrie Studiul de Fezabilitate pentru RMD 5 va fi finalizat, experții COWI vor prezenta datele actualizate, ulterior este necesar de pregătit platforma pentru investiții: e vorba despre necesitatea instituirii operatorului regional care va gestiona depozitul de deșeuri și stațiile de transfer, de sortare și compostare. În acest sens, forma instituțională propusă de experți prevede crearea unei Societăți pe Acțiuni pentru operatorul regional, reprezentativă pentru raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni”, a declarat Iuliana Cantaragiu, ministră a Mediului, în cadrul unei discuţii cu primarii din cele trei raioane.

Costurile pentru construcţia unui depozit regional de 600.000 de tone pentru 20 de ani, o stație de transfer de 11.000 tone/an, două stații de sortare, o stație de compostare şi echipament și utilaje etc. sînt estimate la 11,8 milioane euro.

Iuliana Cantaragiu a dat asigurări că investițiile pentru construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor sînt un grant pentru autoritățile locale, iar împrumutul ce va fi acordat de BERD și BEI fiind garantat de stat.

„Este important ca terenurile unde vor fi construite poligonul și stația de transfer a deșeurilor să fie în posesia statului, pentru a asigura implementarea eficientă și durabilitatea proiectului”, a mai adăugat ministra în context.

Concomitent, primarii din Ungheni, Nisporeni și Călărași au reconfirmat disponibilitatea de a conlucra cu experții pentru finalizarea actualizării Studiului de fezabilitate, inclusiv au manifestat pregătirea pentru crearea Societății pe Acțiuni prin care va fi instituit operatorul regional, cu sediul la Ungheni.

În prezent doar 10% din deșeurile reciclabile din Moldova sînt recuperate, 90% sînt transportate la gunoiști fără reciclare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?