Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Braguța este mort, sistemul este viu: Ce s-a schimbat în 4 ani de la crima din sistemul penitenciar

26 aug. 2021,, 15:25   Societate
2740 4

În urmă cu patru ani, pe 26 august 2017, Andrei Brăguță a murit în centrul de detenție preventivă din Chișinău. Avea 31 de ani și a fost plasat în arest preventiv după ce a fost oprit pe drum pentru depășirea limitei de viteză. În centrul de detenție preventivă, cu consimțămîntul tacit al gărzilor, acesta a fost bătut de colegi de celulă, fiind lăsat toată noaptea pe podeaua de beton. Cauza oficială a decesului a fost pneumonia. Activiștii pentru drepturile omului au calificat moartea lui Brăguță drept „o sentință a sistemului” transmite Noi.md

Dosarul Brăguță
Andrei Brăguță a fost reținut de poliție pe 15 august 2017. Potrivit versiunii oficiale a anchetei, acesta a avut un comportament agresiv în raport cu oamenii legii, care au decis să îl rețină și l-au adus la Chișinău. Acesta a fost condus la Inspectoratul de poliție sectorul Ciocana, iar peste cîteva ore plasat în izolatorul din strada Tighina.

Tatăl lui Andrei Brăguță, Ion Brăguță, a declarat în instanță că a comunicat polițiștilor de la Inspectoratul Ciocana că fiul său este la evidență la o clinică de psihiatrie de la Bălți și acesta nu poate fi plasat în arest. Ion Brăguță a mai spus că, atunci cînd poliția i-a adus fiul, acesta a era dezbrăcat pînă la mijloc, iar gura era acoperită cu un prosop.

Chiar în prima noapte după arestare, Brăguță a fost bătut de patru colegi de celulă. Pe 18 august, instanța din sectorul Ciocana a admis cererea procurorilor privind emiterea unui ordin de arest pe numele lui Brăguță și transferul acestuia în penitenciarul Nr. 13 de la Chișinău. În ciuda hotărîrii instanței, Brăguță a fost lăsat în izolatorul din strada Tighina, 6.

Ultima dată cînd Ion Brăguță și-a văzut fiul în viață a fost înaintea ședinței judecătorești din 22 august. Potrivit tatălui, cînd el a venit la izolator, medicul l-a avertizat că „se teme pentru viața fiului său”. După cum a spus tatăl, fiul său purta un halat alb, iar pe fața sa era o mască medicală, cu ajutorul căreia s-a încercat să se ascundă numeroasele hematoame.


În cadrul ședinței din 22 august, judecătorul a admis cererea procurorului ca Andrei Brăguță să fie internat în spitalul de psihiatrie, dar din motive necunoscute, acest lucru nu a fost făcut. În seara zilei de 23 august, acesta a fost trimis spre examinare la spitalul Korolenko și în dimineața zilei de 24 august - la închisoarea nr. 13. În același timp, medicii din spital nu au avut timp să-l examineze în mod corespunzător și nu i-au prescris tratament.

Potrivit informațiilor oficiale ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, Brăguță a murit de bronhopneumonie pe 26 august în spitalul din închisoarea nr. 16.

Povestea lui Brăguță a devenit cunoscută pe 30 August 2017, după ce incidentul a fost raportat de mai multe mass-media. La început, autoritățile au susținut că Brăguță a fost ținut în arest timp de două zile, iar restul timpului a petrecut într-un spital de psihiatrie. Apoi au raportat că a murit în spital la închisoarea nr. 16.

După moartea lui Brăguță organele de drept au deschis trei dosare penale. Unul dintre acestea a fost intentat împotriva a patru colegi de cameră care l-au maltratat pe Brăguță și a trei polițiști care urmăreau acest lucru. În cel de-al doilea dosar sînt vizați 13 polițiști de la penitenciarul nr. 16, care sînt acuzați de atitudine inumană în raport cu Andrei Brăguță și de tortură. A treia cauză penală a fost deschisă împotriva a doi medici de la penitenciarul nr. 16, care nu i-au acordat asistență medicală. Hotărîrea instanței în primul dosar a fost pronunțată pe 19 iulie 2019. Unul dintre colegii de celulă a lui Brăguță a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar ceilalți trei - la cinci ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării. Unul dintre polițiști a fost condamnat la patru ani de detenție, al doilea - la trei ani de închisoare cu suspendare, iar al treilea a fost achitat.
După anunțarea verdictului în acest dosar, avocații familiei decedatului l-au contestat la Curtea de Apel (AP).

Din septembrie 2019 și pînă în august 2021, Curtea de Apel nu a avut nicio ședință pe acest dosar.
Pe 4 iunie 2020 instanța din sectorul Buiucani s-a pronunțat asupra celui de-al doilea dosar. Șeful adjunct al izolatorului a fost condamnat la patru ani de detenție, iar alți trei șefi de tură - la trei și jumătate. Ceilalți nouă polițiști au fost condamnați de la trei ani de închisoare cu suspendare. Avocații familiei decedatului intenționează, de asemenea, să conteste această hotărîre la Curtea de Apel.

Dosarul celor doi medici care nu i-au acordat asistență lui Brăguță este examinat de instanța de fond din 2018. Pînă în prezent în acest dosar nu a fost emisă nicio hotărîre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?