Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Ambiții mari: Autoritățile promit construcția unui nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău

14 sep. 2023,, 12:17   Societate
6024 0

Autoritățile își propun construcția unui nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău.

Proiectul a fost inclus în Planul de reconstrucție a infrastructurii Moldovei pentru următorii ani, prezentat astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, transmite Noi.md cu referire la Moldpres.

Potrivit ministrului, implementarea proiectului este necesară în condițiile în care capacitatea actuală a aeroportului este limitată, de până la 3 mln de pasageri anual, iar prognozele arată că vom avea o creștere a traficului în următorii ani de până la cinci milioane de pasageri. „Construcția unui terminal nou, la standarde europene, este necesar să înceapă cât mai repede. Estimările de bază arată o necesitate de investiție de minim 200 de mln de euro în următorii ani”, a spus Andrei Spînu.

Un alt proiect de anvergură se referă la construcția autostrăzii Ungheni - Chișinău - Odessa, alcătuită din două tronsoane: Ungheni – Chișinău, cu o distanță de 110 km și Chișinău – Odessa, de 190 de km, inclusiv 145 pe teritoriul țării noastre. „Este un proiecte strategic care va dezvolta țara noastră și va conecta Moldova de UE. Aceasta va fi autostrada care ne va integra în Uniunea Europeană”, a punctat Spînu.

Ministrul s-a referit și la proiectul care vizează calea ferata de înaltă viteză pe ecartament european, care să conecteze orașul București de Chișinău și Chișinăul de Odessa. „Prioritatea imediată este tronsonul Chișinău - Iași de 110 km de cale ferată, care să unească Moldova de România și Uniunea Europeană”, a menționat oficialul.


Autoritățile își mai propun reconstrucția portului de stat Giurgiulești. „În anii 2021 și 2022, Moldova a exportat între 60 și 80 la sută din mărfuri prin alte porturi, din lipsa de capacitate de transbordare. Este important să construim capacități suplimentare de transbordate de minim 800 mii de tone în portul Giurgiulești. Pentru asta avem nevoie de o investiție de aproximativ 40 mln de euro”, a spus ministrul.

Andrei Spînu a afirmat că indiferent de cât va dura implementarea proiectelor menționate, acestea trebuie începute și duse la bun sfârșit.

10
6
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?