Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A moștenit 25 de milioane de euro, dar renunță la toată averea, pentru că nu o merită

12 ian. 05:00   Societate
3197 0

Marlene Engelhorn, moștenitoarea BASF, a anunțat într-o conferință de presă cum își va redistribui averea Profimedia Images Marlene Engelhorn, moștenitoarea BASF, își ia în serios promisiunea de a renunța la averea ei și într-o conferință de presă pe care a organizat-o marți, 9 ianuarie, a anunțat că a fondat un comitet - „Guter Rat für Rückverteilung“ (Sfat bun pentru redistribuire) - care va decide ce se va întîmpla cu cele 25 de milioane de euro pe care le-a moștenit.

Engelhorn, care trăiește la Viena, a spus că ea nu va avea niciun cuvînt de spus în privința banilor, dar se va asigura că nu vor fi folosiți în scopuri neconstituționale, împotriva vieți, tratamente inumane și în scop de profit. „Întotdeauna am spus că vreau să redistribui cel puțin 90% din ce am și acum este, în sfîrșit, vorba despre această chestiune”, a spus Engelhorn la începutul conferinței de presă, cu mult entuziasm și cu zîmbetul pe buze, potrivit Kleine Zeitung.

Tînăra milionară, în vîrstă de 32 de ani, a spus de mai multe ori în ultimii ani, chiar înainte de a intra în pesesia moștenirii, că nu i se pare corect să aibă atît de mulți bani pentru care nu a făcut nimic și că, de fapt, banii nu o fac fericită. De asemenea, ea a subliniat că un procent foarte mic din populația Austriei deține aproape 50 la sută din toate activele, iar acest lucru are un impact negativ asupra structurii sociale și sistemului politic. „Democrația este pusă în pericol de influența disproporționată a cîtorva oameni bogați”, a spus ea.

În cadrul conferinței de presă, Marlene a explicat că 50 de persoane alese aleatoriu, care vor face parte din comitetul înființat la inițiativa ei, vor decide ce se va întîmpla cu cele 25 de milioane de euro. În zilele următoare vor fi trimise 10.000 de scrisori de invitație, iar dintre persoanele care vor răspunde afirmativ vor fi alese acele 50, plus alte 15 de rezervă.

Toate aceste persoane trebuie să locuiască în Austria și să aibă peste 16 ani. Acest comitet se va întruni la Salzburg timp de șase weekenduri, din martie pînă în iunie, și va expune idei pentru redistribuirea banilor. La final, sub supravegherea unor experți, se va lua o decizie concretă în privința direcției sau direcțiilor în care vor fi îndreptați banii.


Fiecare membru al consiliului va primi o diurnă de 1.200 de euro pentru fiecare weekend. Engelhorn a spus că există un motiv întemeiat pentru care a ales această cale și nu a distribuit chiar ea fondurile: va fi decizia ei, venită din propriile credințe. „Cred că dacă iei democrația în serios, trebuie să-i dai o șansă reală”, a spus ea.

Tînăra a păstrat pentru ea doar o mică parte din moștenire, pentru a se putea întreține pînă va lua o altă decizie cu privire la viața ei profesională. Nu se teme că mai tîrziu ar putea regreta decizia luată și chiar este fericită că a renunțat la bani și la puterea pe care i-o conferă averea.

„Dacă oamenii superbogați ar fi vrut să salveze lumea, atunci ar fi făcut-o”, a spus Engelhorn, respingînd ideea milionarilor filantropici. Marlene Engelhorn, de 32 de ani, este o activistă și jurnalistă germano-austriacă. Ea este descendenta lui Friedrich Engelhorn (1821–1902), fondatorul Badische Anilin- & Soda-Fabrik AG (BASF).

Este una din moștenitoarele imperiului, dar a spus întotdeauna că nu-și dorește banii. Este implicată în mai multe proiecte de justiție socială. Tînăra este nepoata lui Traudl Engelhorn-Vechiatto, care avea 94 de ani cînd a murit în 2022, care era descendenta directă a lui Friedrich Engelhorn, cel care a fondat gigantul chimic BASF în 1865. Afacerile familiei au fost vîndute în 1997 cu aproximativ 11 miliarde de dolari.

La momentul vînzării, bunica lui Marlene a primit aproximativ 2,45 miliarde de dolari. Însă pînă la data morții averea ei a crescut și a ajuns la 4,2 miliarde de dolari. Marlene Engelhorn a primit ceva mai mult de 25 de milioane de euro.

16
9
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?