X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Medic, despre importanța tratării sindromului post-covid

10 aug. 2021,, 07:52   Sănătate
2076 0

Medicul terapeut, farmacologul clinic, Andrei Kondrahin, într-o discuție cu "Lenta.ru" a vorbit despre cauzele și metodele de tratament a sindromului post-covid.

Potrivit medicului, procesul de recuperare în acest caz este similar cu reabilitarea persoanelor care au suferit o afecțiune pre-accident vascular cerebral și se confruntă cu probleme de vorbire și memorie.

Sindromul post-covid se dezvoltă de la trei la 24 de săptămîni după faza acută a coronavirusului sau după externarea din spital.

Kondrahin a subliniat că coronavirusul este toxic nu numai pentru plămîni, ci și pentru celulele nervoase ale omului. Datorită întreruperilor în funcționarea sistemului nervos autonom, apar probleme cu transmiterea impulsurilor nervoase, ceea ce duce la simptome astenice.

"În timpul bolii, organismul are o lipsă constantă de oxigen. Creierul, celulele nervoase sînt foarte sensibile la deficiența acestuia și, ca rezultat, se dovedește că cu cît mai puține celule nervoase sunt incluse în procesul de lucru, cu atît este mai greu se recupereze organismul. Celulele îngheață, se aflăă într-o stare somnolentă și cu cît boala decurge mai greu și mai îndelungat, cu atît este mai greu se restabilesc conexiunile", explică medicul.


Potrivit medicului, cel mai des simptomele sindromului post-covid apar la cîteva zile după boală. Corpul încearcă treptat să-și restabilească funcțiile, dar o parte din ele încetinesc, sistemul nervos arată că a existat un blocaj. La această etapă, apar simptome astenice: oamenii își pierd memoria, apare oboseala, somnolența.

"Toate aceste simptome sînt o consecință a încălcării structurilor sistemului nervos. Există un set de măsuri care vizează reabilitarea. În primul rînd, aceasta este, desigur, terapia medicamentoasă. Dacă apar simptome, trebuie să contactați imediat un neurolog pentru a stabili un diagnostic corect și a prescrie tratamentul. Dar cel mai devreme moment de recuperare este, desigur, activitatea fizică. După boală, este necesar cît mai curând posibil să începeți să vă mișcați. În general, acest lucru este similar cu persoanele după un accident vascular cerebral, post-accident vascular cerebral, cînd apar probleme cu vorbirea — întregul sistem trebuie repornit", a spus medicul.

Kondrahin a explicat că reabilitarea timpurie crește șansele de a ieși din boală cu cît mai puține pierderi posibile pentru sistemul nervos. Trebuie să începeți cît mai curînd posibil să citiți, să povestiți, să vă amintiți. Creierul trebuie antrenat: puteți învăța poezii, puteți găsi diferențe în desene la viteză. De asemenea jută și exercițiile de respirație și activitatea fizică moderată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?