X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Vlad Filat a adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu

5 iul. 2023,, 13:59   Politică
6825 1

Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a adresat astăzi o scrisoare deschisă Preşedintelui Republicii Moldova, în care se referă la cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm – depopularea masivă.

”Am decis să vă adresez această scrisoare deschisă pentru a semnala o catastrofă cu care se confruntă Republica Moldova şi în speranţa că veţi da dovadă de receptivitate, astfel încît să urmeze acţiuni concrete pentru detensionarea situaţiei. Este vorba despre criza demografică cu care ne confruntăm, de exodul masiv al populaţiei, care a căpătat proporţii în ultimii ani şi care determină depopularea masivă a ţării”, spune fostul premier.

Vlad Filat face o trecere în revistă a situaţiei din mai multe puncte de vedere, invocă date relevante ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar şi descrie posibilele consecinţe ce pot surveni pe termen scurt.

”Am decis să vă adresez această scrisoare deschisă pentru a semnala o catastrofă cu care se confruntă Republica Moldova şi în speranţa că veţi da dovadă de receptivitate, astfel încît să urmeze acţiuni concrete pentru detensionarea situaţiei. Este vorba despre criza demografică cu care ne confruntăm, de exodul masiv al populaţiei, care a căpătat proporţii în ultimii ani şi care determină depopularea masivă a ţării.

Însă, dincolo de estimările ONU, ne putem convinge de dezastrul ce s-a abătut asupra Republicii Moldova vizitînd oraşele şi orăşelele de provincie, dar în special satele. Avem localităţi unde practic nu au rămas oameni – fie au decedat, fie au plecat. Şi situaţia continuă să se înrăutăţească în fiecare zi. Agenţii economici, în special cei din agricultură, nu mai au forţă de muncă. Toţi vorbesc despre faptul că trebuie create noi locuri de muncă, pe cînd în realitate nu are cine să le ocupe pe cele existente deja. Ştiu nu din auzite că unii investitori iau în calcul părăsirea Republicii Moldova pentru că nu mai au forţă de muncă. Pe de altă parte criza demografică, lipsa forţei de muncă, depopularea ţării îi determină pe alţi potenţiali investitori să privească cu multă precauţie eventualitatea venirii lor pe piaţa locală. Investitorii au nevoie de forţă de muncă suficientă, calificată şi acceptabilă ca şi costuri. Dacă acum 10 ani Republica Moldova era atractivă pentru ei din acest punct de vedere, acum situaţia e diametral opusă”, spune Filat


De asemenea, liderul PLDM vine cu propuneri de instituire a unui consiliu naţional ce s-ar ocupă de studierea detaliată a problemei şi ar propune cele mai bune soluţii pentru depăşirea ei.

”Stimată Doamnă Preşedinte!

Consecinţele situaţiei pe care am descris-o mai sus vor fi şi mai grave. Şi aici vorbim nu de o perspectivă îndelungată sau pe termen mediu, ci de viitorul apropiat. Ce înseamnă depopularea ţării la modul practic? O țară fără oameni, o țară fără viitor! În plan material, putem vorbi de reducerea consumului, scăderea remitenţelor, plecarea investitorilor, declinul business-ului, dispariţia locurilor de muncă etc. Deci, în final, va avea de suferit bugetul public naţional. Este foarte posibil ca în scurt timp în Republica Moldova să nu mai aibă cine să contribuie nu doar la bugetul de stat, ci şi la bugetul asigurărilor sociale de stat, la fondurile de asigurare medicală obligatorie. Iar aceasta va însemna prăbuşirea sistemului de asistenţă socială, prăbuşirea sistemului medical, prăbuşirea altor sisteme de importanţă vitală pentru Republica Moldova.

La moment, nu există problemă mai gravă pentru Republica Moldova decît depopularea.

De aceea, solicit să recunoaşteţi drept prioritate naţională soluţionarea acestei probleme şi să purcedem neîntîrziat, toţi împreună, la identificarea şi implementarea măsurilor ce se impun. Un prim pas în acest sens ar fi crearea unui Consiliu naţional, care s-ar ocupa exclusiv de studierea problemei din toate punctele de vedere şi ar veni cu soluţiile de rigoare. În activitatea acestui Consiliu trebuie atrase toate forţele sănătoase din societate, toţi profesioniştii ce pot contribui la soluţionarea problemei, dar şi experţi internaţionali cu experienţă relevantă în acest domeniu.

Gravitatea situaţiei nu lasă loc pentru egoism politic sau pentru abordări superficiale. E vorba de prezentul şi viitorul Republicii Moldova, iar aceasta implică maximă seriozitate şi maximă responsabilitate. Trebuie să acţionăm astăzi, pentru că mîine va fi deja tîrziu.

Îmi exprim speranţa că veţi trata în modul corespunzător această scrisoare deschisă şi că vor urma acţiunile concrete ce se impun”, se mai arată în scrisoarea lui Filat.

38
12
2
7
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?