X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vitali Ignatiev: "Nu există condiții pentru retragerea trupelor rusești de menținere a păcii"

24 iul. 2023,, 13:45   Politică
3213 0

Operațiunea rusă de menținere a păcii de pe Nistru este puternic susținută de locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și nu există condiții pentru retragerea pacificatorilor ruși din regiune.

Acest lucru a fost declarat de ministrul de Externe al nerecunoscutei RMN, Vitali Ignatiev, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.

El a menționat că există o înțelegere în societatea de pe ambele maluri ale Nistrului că "forțele de menținere a păcii sînt un factor de stabilitate, pace și securitate".

"Pentru a aprecia operațiunea de menținere a păcii, în opinia mea, în condițiile actuale instabile, globale, în condițiile conflictului din Ucraina, oamenii au devenit mai mult", a adăugat șeful ministerului de externe al RMN nerecunoscute, subliniind că pentru locuitorii din Transnistria operațiunea de menținere a păcii este "sacră și inviolabilă".

În același timp, Vitali Ignatiev consideră nefondate apelurile de înlocuire a forțelor ruse de menținere a păcii de pe Nistru cu o misiune internațională de observatori civili.


"Nu există condiții pentru aceasta. În condițiile instabilității globale, a crizei ucrainene, operațiunea de menținere a păcii oferă un plus de stabilitate în spațiul nostru regional. Și ne așteptăm ca Chișinăul să dea dovadă de responsabilitate și să nu întreprindă acele acțiuni care pot duce la distrugerea operațiunii de menținere a păcii. Mă refer la retragerea din acordul din 1992 privind principiile de reglementare pașnică", a spus Ignatiev.

Potrivit lui, este necesar să fie păstrată misiunea rusă de menținere a păcii pe Nistru.

După cum a remarcat ministrul de Externe al RMN nerecunoscute, Transnistria face totul pentru a preveni amenințările din partea Ucrainei.

"Transnistria depune eforturi maxime pentru a asigura pacea și securitatea, stabilitatea pentru a preveni eventualele amenințări din partea Ucrainei. Din păcate, există riscuri", a declarat el.

Chișinăul a propus anterior înlocuirea forțelor pacificatoare ruse de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

După cum au afirmat autoritățile moldovenești de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă constant că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

20
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?