Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

OSCE a cerut înlocuirea misiunii de menținere a păcii din Transnistria cu una civilă

4 iul. 2023,, 23:40   Politică
3077 1

Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE consideră că misiunea de menținere a păcii din Transnistria trebuie transformată într-o "misiune civilă multilaterală".

O astfel de opinie este prezentă în rezoluția AP OSCE adoptată în urma reuniunii sale, care a avut loc la Vancouver în perioada 30 iunie-4 iulie.

"[Adunarea Parlamentară a OSCE] propune tuturor părților implicate să înceapă discuții politice pentru a transforma actuala operațiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală cu un mandat internațional corespunzător, care să reflecte toate nevoile reale pe teren", se arată în document.

Chișinăul, de asemenea, a propus anterior înlocuirea forțelor de menținere a păcii cu o misiune civilă cu mandat internațional.

După cum au afirmat autoritățile Moldovei de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă permanent că soluționarea conflictului transnistrean poate fi realizată doar pe cale pașnică.

8
0
0
3
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?