Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Urmează un val al ”exodului creierelor”. Platforma DA a comentat reforma învățămîntului superior

5 iul. 2022,, 12:07   Politică
2182 0

Platforma DA își exprimă îngrijorarea în legătură cu reorganizarea prin fuziune a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării.

Formațiunea atenționează că există riscul disponibilizărilor nejustificate aale personalului calificat, ceea ce ar putea avea consecințe de lungă durată asupra sectorului educației, iar Moldova, din nou, ar putea fi confruntată cu un val al ”exodului creierelor”.

Chiar dacă se declară pentru raționalizarea cheltuielelor de finanțare a învățămîntului superior, platforma DA menționează că a reduce reforma universităților aproape în exclusivitate la optimizări reprezintă o abordare "simplistă și lipsită de viziune".

"Pledăm pentru o integrare inteligentă a cercetării în cadrul universităților, dar concomitent trebuie să diminuăm riscurile, care pot afecta atît cercetarea, cît și și universitățile".

Totodată, partidul atenționează că modalitatea propusă pentru optimizarea sistemului universitar generează unele riscuri, care nu vor putea fi gestionate de către Ministerul Educației și Cercetării. Faptul că instituțiile ”beneficiare”, începînd cu decembrie 2023 pot lua orice decizii față de ”instituția absorbită” ridică anumite semne de întrebare.


În ceea ce privește subiectul patrimoniului instituțiilor absorbite, riscurile sunt evidente, existînd și o experiență negativă în anii de după independență: privatizări dubioase ale căminelor și construcția în locul lor a blocurilor de locuit, înstrăinarea spațiilor de studii, înstrăinarea terenurilor de către grupuri de interese, etc.

Totodată, Paltforma DA critică argumentele guvernării percum că reforma a fsot necesară din cazul reducerii numărului de studenți înmatriculați în instituțiile de învățămînt superior.

'În timp ce majoritatea statelor din lume și din regiune depun o muncă asiduă, inclusiv cu aplicarea tacticilor de concurență neloială în raport cu alte țări pentru atragerea studenților, Ministerul Educației și Cercetării urmărește cu ușurință, plecarea studenților noștri spre alte destinații universitare", se arată în comunicat.

"În viziunea Platformei DA, sistemul universitar, dar și întregul sistem educațional, are misiunea de a contribui în cel mai direct mod la reducerea fenomenului de depopulare a țării și de dezvoltare a potențialului uman din Republica Moldova. Iar preocuparea autorităților ar trebui să fie următoarea: în ce mod, reformarea și modernizarea sistemului universitar ar putea contribui la îmbunătățirea situației demografice? Orice reformă trebuie să urmărească creșterea prestigiului și atractivitatea sistemului universitar, astfel încît tinerii să fie convinși să rămînă acasă, alegînd sistemul universitar autohton", concluzionează membrii Platformei DA.

Menționăm că ministrul Educației a explicat că în urma reformei din învățămîntul superior, universitățile noastre vor deveni mult mai mari, vor asigura o calitate mult mai bună a studiilor, programele de studii vor fi mult mai apropiate de cerințele pieței muncii, iar echipele din cadrul universităților vor fi mai mari și vor avea astfel mai multe posibilități de a cîștiga noi proiecte la nivel european și național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?