Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tiraspolul nu este împotriva scoaterii munițiilor din depozitele de la Colbasna

26 mar. 21:35   Politică
2903 0

În satul Colbasna de pe teritoriul regiunii transnistrene, încă mai există zeci de mii de tone de muniție din perioada sovietică.

Astfel de date a oferit ministrul de Externe al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vitalii Ignatiev, într-un interviu acordat RTVI.

Potrivit acestuia, Tiraspolul ar dori să "scape de această problemă".

"Este vorba de zeci de mii de tone. Nu vă voi spune cu exactitate, pentru că nu sînt specialist în domeniu. Dar ele sînt acolo, nu au plecat nicăieri și necesită, desigur, o îngrijire și o protecție corespunzătoare, desigur. După cum vedem în toate aceste decenii, ele sînt protejate în siguranță", a declarat Vitalii Ignatiev.

Interlocutorul RTVI nu este de acord cu afirmațiile potrivit cărora Transnistria s-ar opune scoaterii acestor muniții.


"Trebuie să înțelegem că un astfel de volum de muniții nu poate fi dus undeva cu o căruță. Unde să le ducem? Există muniții care, în general, sînt netransportabile, adică trebuie eliminate. Acesta este un proces complex și complicat: trebuie construite fabrici acolo, asigurată siguranța mediului, siguranța fizică", a explicat Ignatiev.

Potrivit acestuia, partea rusă a fost pregătită pentru negocieri pe această temă, iar o astfel de încercare a fost deja întreprinsă. În 2019, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită la Chișinău și Tiraspol pentru a discuta această problemă.

"Dar atunci, din cîte am înțeles, partea moldovenească nu a fost pregătită să meargă în întîmpinare. Prin urmare, aici trebuie demontat și un alt mit. Transnistria, bineînțeles, se declară în favoarea rezolvării acestei probleme - pe teritoriul nostru există un asemenea volum de muniție. Desigur, acest lucru implică o anumită amenințare și riscuri. Probabil, toți oamenii ar dori să scape de această problemă. Dar acest lucru trebuie făcut în mod rezonabil, nu prin speculații", a declarat Vitalii Ignatiev.

24
2
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?