Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Krasnoselski - despre retragerea de muniție din Transnistria

21 iul. 2022,, 13:45   Politică
5554 0

Problema retragerii și eliminării muniției care se află în Transnistria încă din epoca sovietică este în zona de responsabilitate a Rusiei. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat TASS de către liderul nerecunoscutei Republici Moldovenești Transnistrene, Vadim Krasnoselski.

„Rebutarea muniției, care, din cauza unor circumstanțe independente de voința noastră, a ajuns pe teritoriul Transnistriei este afacerea Rusiei, deoarece depozitele sînt sub jurisdicția sa. Adică decizia ca atare și dezvoltarea unui mecanism pentru implementarea practică depinde de partea rusă. Sînt un susținător al faptului că depozitele care reprezintă o amenințare pentru locuitorii din Transnistria trebuie eliminate", a spus Krasnoselski. El a menționat că Tiraspolul este interesat să asigure siguranța tehnologică și de mediu în timpul lichidării depozitelor.

Peste 20.000 de tone de muniție sînt depozitate în zona satului Cobasna, care au fost aduse acolo după retragerea trupelor sovietice din țările europene. Astăzi, aceste depozite sînt sub protecția Grupului Operațional al Forțelor Ruse. În 2004, retragerea și rebutarea acestora au fost blocate de partea transnistreană pe fondul relațiilor agravate cu Chișinăul.

La o întîlnire din august 2019 cu președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a propus reluarea procesului de eliminare a munițiilor de la Cobasna. Interesul pentru participarea la procesul de reciclare a fost exprimat de Statele Unite, precum și de OSCE, unde Chișinăului i s-a oferit asistență de specialitate pentru evaluarea stării tehnice a depozitelor.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?