Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tiraspolul a evaluat perspectivele formatului" 5+2"

19 iun. 2023,, 17:00   Politică
2698 0

Liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), Vadim Krasnoselski, nu consideră că potențialul formatului de negocieri "5+2" este epuizat, iar activitatea sa - imposibilă în circumstanțele actuale.

El a declarat despre acest lucru într-un interviu acordat RIA Novosti.

"În ultimii ani, Transnistria a venit cu inițiative concrete privind reluarea activității formatului 5+2 sau pentru a purta negocieri sub egida sa. Nu consider absolut că potențialul formatului este epuizat, iar activitatea sa - imposibilă în circumstanțele actuale. Avem nevoie doar de dorință și voință politică de a lucra și de a rezolva probleme în interesul oamenilor ale căror drepturi fundamentale sînt încălcate din motive politice, ceea ce este inacceptabil", a spus Vadim Krasnoselski.

El a reamintit, de asemenea, că anul trecut, la o întîlnire cu Ambasadorul General al Ministerului rus de Externe, Vitalii Trîapițîn, a propus întocmirea unui document unic privind garanțiile de pace și securitate ale Transnistriei pentru ca toți participanții la formatul 5+2 să-și pună semnătura sub acesta.

"Consider propunerea mea, exprimată anul trecut, relevantă și astăzi", a subliniat liderul autoproclamatei RMN.


Chișinăul și Tiraspolul participă la negocierile privind reglementarea transnistreană în format 5+2 în calitate de părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE - în calitate de mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - în calitate de observatori. Ultima rundă de negocieri a avut loc la Bratislava pe 9 și 10 octombrie 2019.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, a declarat anterior că formatul de negocieri 5+2 nu funcționează, iar reanimarea acestuia este imposibilă atîta timp cît doi participanți la format, Ucraina și Rusia, sînt în război. El a adăugat că au existat schimbări în reintegrarea economică a regiunii transnistrene.

Oleg Serebrean a spus că reglementarea transnistreană, precum și alte conflicte din regiune, inclusiv în Caucazul de Sud, depind în mare măsură de rezultatul războiului din Ucraina.

Potrivit lui, demilitarizarea regiunii transnistrene, retragerea trupelor și munițiilor din stînga Nistrului se află încă pe agenda autorităților moldovenești, deși dialogul cu Moscova este blocat.


Anterior, Moldova a propus ridicarea statutului UE și SUA la negocierile privind Transnistria de la observatori la mediatori sau garanți. Potrivit lui Serebrean, în viitor toți participanții ar trebui să "devină egali”. În același timp, el a menționat că astăzi este imposibil de pus "Rusia și Ucraina la masa de negocieri".

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?