Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul rus de Externe: "Este important să reluăm negocierile în formatul ”5+2”

19 iun. 2023,, 14:00   Politică
3059 0

Rusia susține reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" și dinamizarea dialogului direct dintre Chișinău și Tiraspol pentru soluționarea problemelor socio-economice și umanitare concrete.

De asemenea, Rusia este gata să contribuie în continuare la menținerea păcii și stabilității în regiune.

Despre acest lucru a declarat, într-un interviu acordat TASS, directorul Departamentului 2 CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk, relatează Noi.md.

El a menționat că în cadrul reglementării transnistrene nu s-a pus niciodată întrebarea dacă Chișinăul ar trebui să renunțe la Transnistria sau nu, iar procesul de negocieri a fost întotdeauna menit să găsească o soluție care să se potrivească ambelor părți.

"Rusia a contribuit întotdeauna la acest lucru acționînd ca mediator și garant al soluționării. Acum situația privind reglementarea transnistreană este complicată. Negocierile în formatul" 5+2 " au fost întrerupte. Dialogul direct dintre Chișinău și Tiraspol degradează. Cu toate acestea, ar fi greșit să spunem că toate eforturile au fost anulate. Astăzi este important să tindem spre reluarea întrevederilor în formatul 5+2, pentru care nu se prevede o alternativă, și să dăm impuls dialogului direct între Chișinău și Tiraspol pentru a aborda probleme socio-economice și umanitare concrete. Rusia este pregătită să contribuie în continuare la menținerea păcii și stabilității în regiune", a spus Alexei Polișciuk.


"În ceea ce privește declarațiile privind posibilitatea soluționării cu forța a problemei transnistrene, am dori să sperăm că nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu vor acest lucru și resping o astfel de opțiune, pentru că înțeleg bine urmările unui scenariu atît de "fierbinte". Este important ca și "jucătorii" externi să conștientizeze4 acest lucru", a subliniat el.

După cum au afirmat autoritățile moldovenești de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean afirmă permanent că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

4
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?