X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Spînu, ministru al Infrastructurii pentru a doua oară. Mesajele, transmise de Sandu și Recean la învestire

17 iul. 2023,, 16:39   Politică
3053 0

Andrei Spînu va ocupa din nou funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Acesta a depus luni, 17 iulie, jurămîntul la Președinție. Anterior, Spînu a mai deținut această funcție în perioada august 2021 - februarie 2023.

În cadrul ceremoniei de depunere a jurămîntului Maia Sandu a vorbit despre acțiunile realizate de Andrei Spînu în perioada cînd deținea funcția, dar și despre actualele proiecte care „trebuie să continue cu o viteză și mai mare”, scrie tv8.md.

„A fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent și mă refer, în special, la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercînd să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari, respectiv, și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure țara cu resurse energetice, în pofida crizei energetice și șantajului Moscovei, nu am rămas nici fără gaze, nici fără energie electrică. Cel mai important, am reușit pentru prima dată în 30 de ani să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale, nu mai depindem de Moscova.

Am îndeplinit toate condițiile UE pe subiectul reformei energetice și Andrei a administrat și portofoliul care ține de dezvoltarea regională, de infrastructură. Satul European este un program de succes, cele 300 km de drumuri construite în acești doi ani și șantiere care au fost deblocate, care erau înghețate timp de 5-7 ani. Toate aceste proiecte inițiate trebuie să continue cu o viteză și mai mare. Pentru noi este important să reușim cu proiectele de infrastructură la nivel național, drumuri, cale ferată, poduri și la fel să continuăm cu proiectele de infrastructură la nivel local, în fiecare comunitate, pentru că asta înseamnă condiții bune de viață pentru cetățeni, asta sporește șansa noastră ca oamenii să vrea să rămînă acasă”, a declarat Maia Sandu.


Un mesaj în acest sens a fost transmis și de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean: „Andrei, bine ai revenit la infrastructură. Este foarte important să reducem ciclul de la concepere și pînă la dare în exploatare pe toate segmentele, și pe drumuri și pe poduri și pe cale ferată. Pentru că noi acum avem sprijinul și disponibilitatea partenerilor europeni transatlantici să ne pună la dispoziție mijloacele financiare necesare”.

Pînă acum, Andrei Spînu deținea funcția de șef al aparatului prezidențial, fiind numit în februarie 2023. Asta după ce Guvernul condus de Natalia Gavrilița, în care Spînu ocupa funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a plecat în demisie după un an și jumătate de la învestirea din 6 august 2021.

În 2019, a deținut funcția de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului.

Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău. Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Potrivit ultimei declarații de avere, din salariu și diurne, Spînu a avut venituri de 360 de mii de lei, sau în medie 30 de mii de lei pe lună. Grosul cîștigurilor a venit de peste hotare. Funcționarul a declarat dividente de aproape 120 de mii de euro, adică echivalentul a 2,4 milioane de lei.

Familia Spînu locuiește într-o casă de 125 de metri pătrați pe care a evaluat-o la 9,4 milioane de lei și se plimbă cu două mașini scumpe - una de 19 și alta de 25 de mii de euro.

1
0
0
3
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?