X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serghei Banari: "De rezolvarea conflictului transnistrean au nevoie acum mulți actori geopolitici"

8 noi. 2023,, 06:30   Politică
4431 1

În situația actuală din lume, rezolvarea conflictului transnistrean este foarte actuală și este necesară multor actori geopolitici, deoarece le va acoperi alte nereușite și va putea crea o oarecare istorie de succes.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fedorova", relatează Noi.md.

El a menționat că în Republica Moldova există un conflict înghețat pe Nistru, iar mai devreme sau mai tîrziu acesta va trebui rezolvat și, în opinia sa, există doar trei soluții.

"Prima este dezghețarea conflictului, ceea ce va fi o tragedie. O astfel de soluție ne propune administrația ucraineană, în mod insistent și repetat, prin declarațiile oficiale ale lui Danilov, Yermak și Zelenski. Al doilea moment este că pierdem Transnistria o dată pentru totdeauna, iar cel care propune acest lucru este un trădător, este o amenințare la adresa statalității. Iar al treilea moment este soluționarea problemei, integrarea Transnistriei, modificări în Constituție. Ce anume nu ne place? Federația este un rău absolut? Spuneți asta Americii, Belgiei, Germaniei. Spuneți-le lor cum federația este un rău absolut pentru structura statului. Repet, deocamdată omenirea nu a inventat o altă formă. Acest lucru va liniști și Găgăuzia, o va face mai loială și mai adecvată pentru centru. Constituția trebuie modificată. Ea este depășită", a subliniat Serghei Banari.

În opinia sa, Chișinăul oficial bate pasul pe loc în ceea ce privește soluționarea problemei transnistrene.

"Cum poți rezolva conflictul dacă niciun guvern nu a prezentat o propunere reală de soluționare a acestuia?", se întreabă politologul, economistul și omul de afaceri.

"Eu știu un lucru - mai bine o apropiere proastă decît o separare bună. Asta este ceea ce știu cu siguranță. Știu cu siguranță că pierderea Transnistriei înseamnă pierderea statalității moldovenești. Știu acest lucru cu siguranță", a spus el.

"Ar trebui să mergem în SUA și să nu ne întîlnim cu Alex Soros, ci să ne întâlnim cu Blinken, să discutăm despre problema transnistreană, iar apoi să luăm același avion spre Moscova și să discutăm aceeași problemă. Nu-mi pasă cine și ce atitudine are față de Rusia, SUA și așa mai departe. Sîntem o țară mică și trebuie să înțelegem că nu avem capacitatea de a decide ceva singuri. Nu ne vom baza pe partenerii europeni. Sînt susținătorul unei politici reale, nu a sloganurilor. Înțeleg că, în această situație, o soluție practică a conflictului transnistrean este foarte actuală și necesară pentru mulți actori geopolitici, deoarece acest lucru le va acoperi alte nereușite și va putea crea o anumită istorie de succes", a subliniat Serghei Banari.

31
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?