X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A fost numit cel mai oportun moment pentru reglementarea transnistreană

30 oct. 2023,, 13:30   Politică
3968 0

Acum este cel mai oportun moment pentru reglementarea conflictului transnistrean de lungă durată și este important ca părțile să folosească această șansă.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expertul în securitate Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a remarcat că, dacă vom privi în urmă, dacă vom facem o retrospectivă și vom răspunde la întrebarea cînd a fost momentul care a inspirat cel mai mult optimism cu privire la realismul unei rezolvări rapide a acestui conflict, atunci acest moment este acum.
"Mai exact, acel moment a apărut după 24 februarie 2022, adică în primăvara-vara anului trecut. Acela a fost momentul cel mai oportun. Acum, în mare măsură, condițiile favorabile rămîn, dar cu cît trece mai mult timpul, cu atît mai puține oportunități rămîn. Este clar că în trecut a existat istoria cu Memorandumul Kozak, cînd se părea că iată se va întâmpla acum, mîine, va sosi Putin. Dar istoria nu cunoaște modul conjunctiv. Putin nu a venit. Voronin a refuzat. Prin urmare, acesta este deja un subiect de discuție pentru istorici și practicieni", a declarat Alexandru Flenchea.

În opinia sa, acum este cel mai favorabil moment pentru soluționarea conflictului transnistrean de lungă durată, deoarece există o situație fără precedent.

"Niciodată nu a existat un moment atât de favorabil pentru soluționarea conflictului transnistrean ca acum", a subliniat fostul vicepremier moldovean pentru Reintegrare și expert în securitate.


El a explicat că după destrămarea Uniunii Sovietice și sfîrșitul războaielor pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv în Caucaz și Moldova, sfîrșitul războaielor civile din Asia Centrală, războaiele din Balcani, în noul secol XXI în Europa era în sfîrșit pace.

"Adică, da, existau conflicte nerezolvate împrăștiate ici-colo, dar ele erau undeva departe, în afara Europei, din punct de vedere politic, nu geografic. Pacea și stabilitatea se instalase în sfîrșit. În acel moment, trecuse deja criza financiară globală din 1998, exista o creștere economică peste tot, o mișcare progresivă, o creștere a interacțiunii economice și comerciale între Rusia și Europa, gazul și petrolul relativ ieftine din Rusia pur și simplu saturau economia europeană, care era în creștere, era pace și prosperitate peste tot. Puteam să ne ocupăm nu numai de problemele stringente, ci să ne gîndim la lucruri mărețe, la frumos, să sprijinim și să ajutăm, condițional vorbind, copiii înfometați din Africa, să sprijinim și să punem în aplicare programe de dezvoltare în fostele republici sovietice, în Europa de Est, să ne ocupăm cu procese de integrare, să ne extindem. Acestea erau, cu adevărat, vremuri paradisiace", a declarat Alexandru Flenchea.

Potrivit lui, la începutul secolului al XXI-lea, în Europa, pacea și stabilitatea, liniștea și creșterea economică au prins în sfîrșit contur, totul era relativ bine, așa cum nu mai fusese de mult timp, dispăruse teama pentru cel de-al Treilea război mondial, teama de un război nuclear, se terminase Războiul Rece.

"Într-o astfel de situație, niciun politician european rațional nu era pregătit să facă ceva care ar fi putut perturba acest echilibru al puterilor și al intereselor între Rusia și Europa. Ei aveau interese economice comune. Europa credea că Rusia nu prezintă nici o amenințare. Au credeau că totul este în regulă și merita să pună în pericol toate acestea de dragul micii Moldove de trei milioane de locuitori și a unei Transnistrii și mai mici, unde Rusia lasă să se înțeleagă că are interese acolo și nu este pregătită să se retragă de pe teritoriul ei. Și în astfel de condiții, timp de trei decenii noi a trebuit să rezolvăm conflictul transnistrean, a trebuit să ne mișcăm. Acum nu mai există nimic din ceea ce a fost un factor de descurajare pentru a rupe acest status quo. Ținînd cont de faptul că nu mai există nimic din aceste elemente de descurajare, nu mai avem ce pierde, și totul este atît de rău în Europa, încît nu mai avem ce pierde, iar acum este momentul să rezolvăm aceste probleme și conflicte", a subliniat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova și expert în domeniul securității.

El a remarcat că vechea ordine mondială s-a prăbușit deja, iar noua ordine mondială este în curs de construire.

"Atunci cînd războiul din Ucraina se va încheia, dar el se va încheia atunci cînd principalii actori mondiali vor ajunge la o decizie comună cu privire la care va fi structura postbelică a Europei, din păcate, atunci va fi prea tîrziu. Înțelegeți, se va ajunge la un acord, se va trasa o nouă hartă, un nou sistem de securitate în Europa, iar atunci deja va fi greu să mai schimbăm ceva și să spunem: "Vai, ați uitat de Moldova, știți, noi am decis să ne rezolvăm conflictul", a subliniat Alexandru Flenchea.

12
1
2
1
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?