X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Serebrian: "Sînt optimist cu privire la activitatea Misiunii OSCE"

4 iul. 2023,, 22:05   Politică
2363 0

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, este mulțumit de faptul că s-a ajuns la un consens privind prelungirea mandatului Misiunii OSCE în Moldova.

El a declarat despre acest lucru în cadrul emisiunii "Новая неделя с Анатолием Голя", menționînd că anterior prelungirea mandatului Misiunii OSCE, care activează în Moldova de 30 de ani, "era o simplă formalitate", dar acum au apărut întrebări, relatează infotag.md

Potrivit lui, întîrzierile în prelungirea mandatului misiunii s-au datorat "reproșurilor unor colegi din cadrul procesului de negocieri" către OSCE - privind "părtinirea" organizației și faptul că aceasta "pare să fie mai mult de partea Chișinăului" și tratează negocierile în mod "părtinitor".

"Inițial reprezentanții Tiraspolului, iar mai apoi și Moscova, și-au exprimat nemulțumirea față de activitatea Misiunii. Apropo, mai devreme și la Chișinău, anumiți experți au criticat activitatea Misiunii. În calitate de diplomat, înțeleg că misiunea trebuie să mențină echilibrul, ceea ce nu este întotdeauna ușor. OSCE a fost chiar acuzată că nu a negociat între Chișinău și Tiraspol. Uneori, acuzațiile erau făcute anume de cei care erau vinovați de acest lucru", a remarcat Serebrian.

Potrivit acestuia, în procesul discutării problemei prelungirii mandatului misiunii după 1 iulie, au apărut tensiuni. În același timp, era examinată și problema prelungirii mandatului misiunii cu trei luni, dar apoi s-a ajuns la un consens.


Răspunzînd la întrebări, vicepremierul a negat informația apărută în presă precum că Moscova ar fi fost de acord cu prelungirea mandatului misiunii, doar cu condiția organizării următoarei runde de negocieri în formatul "5+2" privind conflictul transnistrean pînă la sfîrșitul anului.

"Nu, o astfel de decizie nu a existat. Poate că o astfel de condiție și ar fi existat, dar ar fi primit refuz din partea noastră. Poziția noastră cu privire la această problemă este foarte clară: în timp ce în Ucraina continuă războiul, convocarea formatului "5+2" este imposibilă. Dacă vor apărea probleme cu mandatul Misiunii, atunci nu vom putea vorbi despre formatul "5+2", deoarece acest lucru va fi în contradicție cu tot ceea ce s-a întîmplat pe parcursul a 30 de ani", a spus vicepremierul.

În acest context, el a adăugat că formatul "1+1" este o continuare a formatului "5+2".

3
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?